Egymillió eurót kap, aki bebizonyítja, hogy ez a német város tényleg nem is létezik

Az úgynevezett Bielefeld-összeesküvés már hosszú évek óta tartja magát, a város vezetése azonban egyszer s mindenkorra lezárná a vitát. Egymillió eurót fizetnének annak, aki az elmélet igazát képes vitathatatlanul bebizonyítani.

Bielefeld Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található és nagyjából 330 ezer lakossal (vagy statisztával?) rendelkezik. A város nem különösebben híres, egy középkori váron kívül nem sok látnivaló akad a településen, de azért néhány multinacionális cégnek, például a Dr. Oetkernek székhelyéül szolgál. Legalábbis ezt mondják róla. De vajon tényleg létezik ez a város, vagy az egész csak egy illúzió?

Több elmélet is létezik, amelyek szerint Bielefeld valójában soha nem is volt. Az összeesküvés-elmélet hívői szerint a városról készített fotók és térképek csak hamisítványok, akik pedig ott jártak, valójában egy másik településen voltak.

Szerintük egy kísérletről van szó, amellyel egy titkos csoport a tömeges manipuláció korlátait teszteli a német kormánnyal összejátszva.

De vajon honnan ered ez a legenda? Természetesen egy internetes bejegyzés adja az alapját, méghozzá a világháló kezdeti időszakából. Az elmélet megjelenése egy Achim Held nevű informatikaszakos hallgatóhoz köthető, aki 1993-ban írt egy vicces cikket arról, hogy szerinte Bielefeld nem is létezik.

Held célja valószínűleg az lehetett, hogy kigúnyolja az interneten terjedő őrült teóriákat, ám végeredményben ő maga is egy ilyet gyártott, ami immáron hosszú évek óta újra és újra előkerül.

A német sajtó is gyakran foglalkozik a témával, de még Angela Merkel is poénkodott vele pár évvel ezelőtt, amikor a városban járt. A kancellár egy Bielefeldről szóló mondata végére odabiggyesztette, hogy "már ha létezik egyáltalán", meg aztán azt is, hogy "nekem úgy tűnt, hogy ott jártam, remélem, még vissza is mehetek."

Állítólag mind a mai napig gyakran kap e-mailt vagy telefonhívást a városvezetés, amelyekben azt firtatják, a város tényleg létezik-e. Talán éppen ebből lett most elegük;

a település polgármestere egymillió eurós díjat ígért annak, aki vitathatatlan bizonyítékkal tudja alátámasztani, hogy Bielefeld valójában nem létezik.

A kreativitásnak nem szabnak határt, bármilyen bizonyíték játszik, de a logikának sziklaszilárdnak kell lennie.

A városvezetés saját bevallása szerint 99,99 százalékig biztos benne, hogy minden állítást képesek lesznek megcáfolni. Aki mégis szeretné bebizonyítani az elmélet igazságát és megszerezni az egymillió eurót, annak szeptember 4-ig van lehetősége próbálkozni.

Ez is érdekelhet:

Sok csodálatos német kisváros létezik, de ezek a legszebbek az összes közül

Ha német városokról van szó, elsőként mindenkinek Berlin, München, Hamburg vagy Köln jut az eszébe, pedig a kisebbek között találhatjuk meg az igazi gyöngyszemeket.

(Képek: Getty Images)

legenda | német | létezik | város | nem létezik

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom