Close
Nyolc élelmiszer, ami segíthet a szezonális allergiában szenvedőknek

Nyolc élelmiszer, ami segíthet a szezonális allergiában szenvedőknek

Csúcsrajár a szénanátha, a parlagfű-allergia pedig évről évre egyre többeket érint. A tüsszentéssel, irritációval, viszketéssel járó tüneteket általában vény nélkül kapható gyógyszerek, antihisztaminok segítségével próbáljuk elmulasztani, érdemes azonban fokozottan odafigyelni ebben az időszakban a táplálkozásunkra is. Vannak ugyanis olyan élelmiszerek, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásuk révén. Összegyűjtöttük ezeket.

Ananász

Az ananász olyan enzimet tartalmaz, amely csillapítja az irritációt és a gyulladást, így csökkentheti a szem viszketését és az orrfolyást is. Érdemes nyersen fogyasztani tízóraira vagy uzsonnára.

Káposzta

A karotinoidokban gazdag leveles zöldség olyan pigmenteket tartalmaz, amelyek enyhítik a gyulladást és meggátolják a hisztaminok felszabadulását, melyek az allergiás tünetek egy részéért felelősek. Ha olívaolajjal vagy avokádóval társítjuk, jelentős mértékben elősegíthetjük a karotinoidok felszívódását.

Vöröshagyma

A vöröshagyma magas koncentrációban tartalmaz flavonoid kvercetint, amit természetes antihisztaminként tartanak számon. A vöröshagyma mélyvörös színéért felelős összetevő segít megnyugtatni azokat a sejteket, amelyek a levegőben lévő allergénekre, például a pollenre és a poratkákra reagálnak. A kvercetin az almában, bogyós gyümölcsökben és a brokkoliban is megtalálható.

Lazac

Az olajos halakban, például a lazacban található omega-3 zsírsavak segíthetnek csökkenteni a szervezetben jelenlévő gyulladást, így enyhíthetik a leggyakoribb allergiás tüneteket. A zsírsavak megtalálhatók a makrélában, a szardíniában, a dióban és az algában is.

Kefir

Az allergiaszezonban rendkívül fontos a szervezet immunrendszerének támogatása. A kefir probiotikumokban gazdag, elősegíti a bélben élő hasznos baktériumok egyensúlyának fenntartását. Fogyasszuk salátaöntetként, turmix alapanyagaként, vagy önmagában!

Fokhagyma

A fokhagyma antioxidánsokban gazdag, és azon túl, hogy csillapítja a gyulladásokat, meggátolja a hisztaminok felszabadulását, így csökkenti az allergiás tünetek hevességét.

Gyömbér

Évezredek óta természetes gyulladáscsökkentőként használják a gyömbért, ami a fokhagymához hasonlóan a hisztamin felszabadulását gátolja meg. Érdemes frissen, reszelve, akár limonádéba szórva fogyasztani.

Kurkuma

Az élénk színéről és különleges ízéről ismert fűszer erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt került a listára.

Egy tanulmány megállapította, hogy a szénanáthás betegek tünetei jelenetős mértékben csökkentek, miután két hónapon keresztül rendszeresen fogyasztottak kurkumát tartalmazó ételeket.

Az egészségtudatos életmódba azonban a táplálkozás mellett napirendünk, szokásaink átalakítása is beletartozik. Kutatások igazolják, hogy a természetből vett hangok és a madarak éneke is jótékony hatással lehet egészségünk megőrzésére, hiszen egyrészről elűzik a stresszt, másrészről még a fájdalom érzését is enyhítik.

(Forrás: BBC goodfood, fotók: Pixabay)

élelmiszerek | ételek | egészséges táplálkozás | allergia | parlagfű

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram