Close
Ezt tesszük az egészségünkkel, ha a madarak énekét hallgatjuk

Ezt tesszük az egészségünkkel, ha a madarak énekét hallgatjuk

A korlátozó intézkedések eredményeként általánosságban véve elmondható, hogy csökkent a városi zajszennyezés, a fejünkben lévő hangzavar azonban a stressz és a bizonytalanság miatt egyre hangosabb. Ez pedig egyértelműen káros a mentális egészségre.

A természetbarátok új generációját adja a pandémia

Az elmúlt egy évben azonban a természet hangjai is felerősödtek, egyre több és változatosabb madárénekre lehetünk figyelmesek. Egy Nagy-Britanniában végzett kutatás szerint a madárdal hallgatása kifejezetten jótékony hatással van az egészségünkre. Az RSPB brit jótékonysági szervezet felmérése szerint a lezárások kevés előnnyel jártak, de egyértelműen pozitív hozadéka az, hogy az elmúlt évben elképesztően sok emberben éledt fel újra a természet szeretete.

“A természet lélekeledel nekünk, embereknek. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy ebből a világjárványból a természetbarátok új generációja kerület ki” – mondja Beccy Speight, az RSPB vezérigazgatója.

Minél több a madárdal, annál jobb az emberi közérzet

Egy másik, tavaly év végén közzétett tanulmány azt is megállapította, hogy a természetes hangok – melyeket a szabadban hallunk – jelentősen befolyásolhatják jólétérzetünket.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatói egy túraútvonalon rejtettek el hangszórókat, és madárdalokat játszottak le az arra sétáló embereknek. A madárdalt halló túrázók a kirándulás végén jobb közérzetről számoltak be, mint azok, akik nem hallották az énekesmadarakat.

Sőt, minél változatosabb madáréneket hallottak a kirándulók, annál jobban érezték magukat.

A két kutatás azonban más szempontból is jelentős. Rámutat ugyanis arra, hogy mennyire fontos lenne békeidőben is drasztikusan csökkentenünk a városi zajszennyezést, és arra is, hogy a természetes hangokat védenünk kell a biodiverzitás és az emberi jólét érdekében.

Szereted a zöldet? Mi is. Mutatunk két könyvet, hogy jobb barátságba kerülj a szobanövényeiddel!

(Fotók: Pixabay)

természet | közérzet | egészség | környezet | madárdal

FOLYTASD EZZEL

Egy neves egyiptológus azt állítja: megtalálta Nefertiti múmiáját

Hét program, amit látnod kell a Liszt Ünnepen

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom