Al Capone börtöne és a kórház, ahol Hitlert is kezelték – Elhagyatott helyek, tele történelemmel

Számos olyan legendával és kísértettörténettel színezett helyet találunk a világban, melyek fontos történelmi események színterei, hírhedt személyek otthonai voltak, ma mégis elhagyatottan állnak. Kórházak, erődök, börtönök vagy akár egész városok rejtik letűnt korok történeteit a falaik mögött, mára azonban omladozó vakolat, rozsda és graffitik halmaza maradt belőlük.

Persze, ma már ez sem jelent különösebb problémát: sok esetben pont emiatt válnak turisták kedvelt úti céljává, vagy hollywoodi filmek helyszínévé. Izgalmas lista következik, sok izgalmas európai és Európán túli célponttal – ha már úgy éreznénk, szinte mindent láttunk a világból.

Maunsell-féle tengeri erődök – Anglia

Messziről nézve akár egy scifi jelenetében is érezhetnénk magunkat, amelyben rozsdás építmények törnek a szárazföld felé a hullámokon, ezek a Maunsell-féle építmények azonban csak elhagyatottan állva idézik fel a második világháború legsötétebb időszakát.

Az 1942-ben épült tengeri erődöket Guy Maunsell brit mérnök tervezte, és Anglia németek elleni védelmét szolgálták. Az eredetileg három erődből ma már csak kettő áll: a Redsands és a Shivering Sands névre keresztelt építmények. Az erődöket ugyan az 1950-es években hivatalosan is bezárták – az egyik pedig a viharok és egy hajó ütközése folytán meg is semmisült –, a fennmaradt két erőd az 1960-70-es években még kalózrádió-állomásként működött. Azóta az állapotuk tovább romlott, így ma már biztonságosan csak tisztes távolságból, például egy csónakból vagy a legközelebbi kisváros, Whitsable kikötőjéből láthatjuk őket.

Beelitz-heilstätteni kísértetkórház – Németország

Növényekkel benőtt épületek, elhagyatott folyosók, graffitikkel borított, omladozó falak, rozsdától roskadozó betegágyak. Ez maradt mára Németország egyik leghíresebb kórházából, melynek építését a 19. század végén kezdték meg.

A Berlintől délnyugatra fekvő beelitz-heilstätteni, hatvan épületből álló kórházkomplexumot eredetileg a Berlinben egyre növekvő számú, tuberkulózisban szenvedő beteg gyógyítására hozták létre, és akkoriban egy kis faluként működött: a kórházi részlegek mellett hentes, posta, étterem, pékség és egy saját erőmű is üzemelt a szanatórium területén. Az első világháború alatt a kórház egy részét katonai kórházzá alakították – akkor kezelték itt többek között a későbbi náci vezetőt, Adolf Hitlert is a sommei csatában szerzett sérülésekkel.

A második világháború során számos épületét lebombázták a szövetséges erők, majd 1945-ben a szovjetek elfoglalták, onnantól szovjet katonai kórházként működött tovább egészen 1995-ig. A szovjetek kivonulása után a kórháznak csak egy kis része maradt nyitva, ahol a Parkinson-kórban szenvedő betegek ideggyógyászati rehabilitációja folyt, majd 2000-ben végleg bezárták az egészet.

A kísértetkórházként is emlegetett elhagyatott épületegyüttes azóta turisták kedvelt célpontja – ráadásul itt forgatták az Oscar-díjas Zongorista egyik jelenetét is.

Buzludzha Emlékmű, a Bolgár Kommunista Párt egykori székháza – Bulgária

A Buzludzha-hegy a 19. században számos jelentős történelmi esemény helyszíne volt: itt zajlott a bolgárok és törökök közötti csata 1868-ban, és itt találkozott a Dimitar Blagoev által vezetett szocialista csoport is 1891-ben, hogy megtervezzék Bulgária szocialista jövőjét.

Mindezen események emlékére és a kommunizmus előtt tisztelegve kezdték meg az emlékmű építését 1974-ben a Bolgár Kommunista Párt utasítására, melyben az állami ünnepségekre kialakított aréna fölött elhelyezett óriási Lenin- és Marx-arcképek, illetve a vörös csillag alakú ablakok is a szovjet befolyásról árulkodtak.

A Bolgár Kommunista Párt székházaként működő, csészealjra emlékeztető emlékmű a párt 1989-es bukása után üresen maradt, és azóta a vandalizmusnak és az idő vasfogainak kitéve már csak halványan őrzi Bulgária kommunista múltját. 

Kolmanskop, az elhagyatott város – Namíbia

A ma üresen álló sivatagi város az 1900-as években még német bányászoktól zsongott, akik gyémántlelőhelyek reményében költöztek Namíbia elhagyatott vidékére. A bányászokkal német építészek is érkeztek, akik fényűző, a kopár környezetből kiemelkedő várost építettek, mely többek között bálteremmel, kórházzal és bowlingpályával is rendelkezett.

Az első világháború után a város hanyatlásnak indult, de a végső csapást a part közelében felfedezett gyémántlelőhely jelentette. Kolmanskop lakosai mindenüket hátrahagyva az új lelőhelyre siettek, a város pedig azóta a sivatag pusztításának kitéve kedvelt turistalátványosságként szerepel az útikönyvekben. Olyannyira, hogy Kolmanskopba szervezett túrák is indulnak a közeli Lüderitz városból.

Eastern State fegyház, a szellembörtön – Philadelphia

Egykor a világ egyik leghíresebb börtöne volt, ma azonban romokban hever. Az Eastern State fegyház fénykorában Amerika legnagyobb bűnözőinek szolgált otthonként: a bankrabló „Slick Willie” Sutton, a híres gengszter, Al Capone, és a férjét megmérgező Freda Frost is itt töltötte le büntetését.

Az 1829 és 1971 között működő fegyházat nem csak foglyai, hanem az őket érintő kemény büntetések is hírhedtté tették. A szűk cellák, a nyomasztó csend, a kegyetlen, kínzó módszerek és a teljesen elszigeteltség sok bűnözőt szó szerint az őrületbe kergetett – nem véletlen, hogy sokan ma csak szellembörtönként emlegetik a philadelphiai fegyházat, aminek valós vagy valótlan voltát ma bármilyen vállalkozó kedvű látogató megtapasztalhatja.

Cape Romanó-i dóm otthonok – Florida, Marco-sziget

A Marco-szigeten található, betonból épült, dóm alakú házikók első látásra futurisztikusnak tűnnek, valójában 1981-ben az olajszektorból nyugdíjba vonuló Bob Lee megrendelésére épültek nyaralóként.

A környezetbarát házak teljesen önfenntartóak voltak: a szobák fűtését a megemelt szerkezetnek köszönhetően a szobák alatt gyújtott tűz biztosította, míg a mosogatáshoz és a zuhanyzáshoz szükséges vizet a dóm alakú tető segítségével összegyűjtött esővízből nyerték.

Az időjárás azonban a gondos tervezés ellenére is kifogott a házakon: az eredetileg a partra épített szerkezetek felett, illetve alatt az erózió következtében a tenger vette át az uralmat, és lakhatatlanná váltak.

A mára legendákkal övezett igluszerű építmények a betonpilléreknek köszönhetően vészelték át a tenger teljes pusztítását, és bár a megmentésükre egyelőre nincs sok esély, a Marco-sziget látképét egészen egyedülállóvá teszik.

Metodista templom – Gary, Egyesült Államok

Az 1970-es években az acélipar összeomlása következtében az Indiana államban található Gary városát jelentős gazdasági válság sújtotta, ami számos, egykor közkedvelt épületen is nyomott hagyott. Többek között akkor vált elhagyatottá a város metodista temploma.

A gyönyörű angol gótikus épületet végül hivatalosan 1975-ben zárták be, de nem maradt érintetlenül: az elmúlt években olyan filmeknek szolgált forgatási helyszínéül, mint a Transformers 3, a Pearl Harbor – Égi háború vagy a Rémálom az Elm utcában.

Ez is érdekelhet:

Öt mágikus hely, ami fantasy filmeket is ihletett

Van, hogy a képzelet szüli a valóságot, de most olyan létező helyeket mutatunk, amelyek a fantasyk világát is inspirálták.

(Fotók: Flickr, Getty Images)

erőd | templom | Guy Maunsell | Bulgária | fegyház

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom