Close
Al Capone börtöne és a kórház, ahol Hitlert is kezelték – Elhagyatott helyek, tele történelemmel

Al Capone börtöne és a kórház, ahol Hitlert is kezelték – Elhagyatott helyek, tele történelemmel

Számos olyan legendával és kísértettörténettel színezett helyet találunk a világban, melyek fontos történelmi események színterei, hírhedt személyek otthonai voltak, ma mégis elhagyatottan állnak. Kórházak, erődök, börtönök vagy akár egész városok rejtik letűnt korok történeteit a falaik mögött, mára azonban omladozó vakolat, rozsda és graffitik halmaza maradt belőlük.

Persze, ma már ez sem jelent különösebb problémát: sok esetben pont emiatt válnak turisták kedvelt úti céljává, vagy hollywoodi filmek helyszínévé. Izgalmas lista következik, sok izgalmas európai és Európán túli célponttal – ha már úgy éreznénk, szinte mindent láttunk a világból.

Maunsell-féle tengeri erődök – Anglia

Messziről nézve akár egy scifi jelenetében is érezhetnénk magunkat, amelyben rozsdás építmények törnek a szárazföld felé a hullámokon, ezek a Maunsell-féle építmények azonban csak elhagyatottan állva idézik fel a második világháború legsötétebb időszakát.

Az 1942-ben épült tengeri erődöket Guy Maunsell brit mérnök tervezte, és Anglia németek elleni védelmét szolgálták. Az eredetileg három erődből ma már csak kettő áll: a Redsands és a Shivering Sands névre keresztelt építmények. Az erődöket ugyan az 1950-es években hivatalosan is bezárták – az egyik pedig a viharok és egy hajó ütközése folytán meg is semmisült –, a fennmaradt két erőd az 1960-70-es években még kalózrádió-állomásként működött. Azóta az állapotuk tovább romlott, így ma már biztonságosan csak tisztes távolságból, például egy csónakból vagy a legközelebbi kisváros, Whitsable kikötőjéből láthatjuk őket.

Beelitz-heilstätteni kísértetkórház – Németország

Növényekkel benőtt épületek, elhagyatott folyosók, graffitikkel borított, omladozó falak, rozsdától roskadozó betegágyak. Ez maradt mára Németország egyik leghíresebb kórházából, melynek építését a 19. század végén kezdték meg.

A Berlintől délnyugatra fekvő beelitz-heilstätteni, hatvan épületből álló kórházkomplexumot eredetileg a Berlinben egyre növekvő számú, tuberkulózisban szenvedő beteg gyógyítására hozták létre, és akkoriban egy kis faluként működött: a kórházi részlegek mellett hentes, posta, étterem, pékség és egy saját erőmű is üzemelt a szanatórium területén. Az első világháború alatt a kórház egy részét katonai kórházzá alakították – akkor kezelték itt többek között a későbbi náci vezetőt, Adolf Hitlert is a sommei csatában szerzett sérülésekkel.

A második világháború során számos épületét lebombázták a szövetséges erők, majd 1945-ben a szovjetek elfoglalták, onnantól szovjet katonai kórházként működött tovább egészen 1995-ig. A szovjetek kivonulása után a kórháznak csak egy kis része maradt nyitva, ahol a Parkinson-kórban szenvedő betegek ideggyógyászati rehabilitációja folyt, majd 2000-ben végleg bezárták az egészet.

A kísértetkórházként is emlegetett elhagyatott épületegyüttes azóta turisták kedvelt célpontja – ráadásul itt forgatták az Oscar-díjas Zongorista egyik jelenetét is.

Buzludzha Emlékmű, a Bolgár Kommunista Párt egykori székháza – Bulgária

A Buzludzha-hegy a 19. században számos jelentős történelmi esemény helyszíne volt: itt zajlott a bolgárok és törökök közötti csata 1868-ban, és itt találkozott a Dimitar Blagoev által vezetett szocialista csoport is 1891-ben, hogy megtervezzék Bulgária szocialista jövőjét.

Mindezen események emlékére és a kommunizmus előtt tisztelegve kezdték meg az emlékmű építését 1974-ben a Bolgár Kommunista Párt utasítására, melyben az állami ünnepségekre kialakított aréna fölött elhelyezett óriási Lenin- és Marx-arcképek, illetve a vörös csillag alakú ablakok is a szovjet befolyásról árulkodtak.

A Bolgár Kommunista Párt székházaként működő, csészealjra emlékeztető emlékmű a párt 1989-es bukása után üresen maradt, és azóta a vandalizmusnak és az idő vasfogainak kitéve már csak halványan őrzi Bulgária kommunista múltját. 

Kolmanskop, az elhagyatott város – Namíbia

A ma üresen álló sivatagi város az 1900-as években még német bányászoktól zsongott, akik gyémántlelőhelyek reményében költöztek Namíbia elhagyatott vidékére. A bányászokkal német építészek is érkeztek, akik fényűző, a kopár környezetből kiemelkedő várost építettek, mely többek között bálteremmel, kórházzal és bowlingpályával is rendelkezett.

Az első világháború után a város hanyatlásnak indult, de a végső csapást a part közelében felfedezett gyémántlelőhely jelentette. Kolmanskop lakosai mindenüket hátrahagyva az új lelőhelyre siettek, a város pedig azóta a sivatag pusztításának kitéve kedvelt turistalátványosságként szerepel az útikönyvekben. Olyannyira, hogy Kolmanskopba szervezett túrák is indulnak a közeli Lüderitz városból.

Eastern State fegyház, a szellembörtön – Philadelphia

Egykor a világ egyik leghíresebb börtöne volt, ma azonban romokban hever. Az Eastern State fegyház fénykorában Amerika legnagyobb bűnözőinek szolgált otthonként: a bankrabló „Slick Willie” Sutton, a híres gengszter, Al Capone, és a férjét megmérgező Freda Frost is itt töltötte le büntetését.

Az 1829 és 1971 között működő fegyházat nem csak foglyai, hanem az őket érintő kemény büntetések is hírhedtté tették. A szűk cellák, a nyomasztó csend, a kegyetlen, kínzó módszerek és a teljesen elszigeteltség sok bűnözőt szó szerint az őrületbe kergetett – nem véletlen, hogy sokan ma csak szellembörtönként emlegetik a philadelphiai fegyházat, aminek valós vagy valótlan voltát ma bármilyen vállalkozó kedvű látogató megtapasztalhatja.

Cape Romanó-i dóm otthonok – Florida, Marco-sziget

A Marco-szigeten található, betonból épült, dóm alakú házikók első látásra futurisztikusnak tűnnek, valójában 1981-ben az olajszektorból nyugdíjba vonuló Bob Lee megrendelésére épültek nyaralóként.

A környezetbarát házak teljesen önfenntartóak voltak: a szobák fűtését a megemelt szerkezetnek köszönhetően a szobák alatt gyújtott tűz biztosította, míg a mosogatáshoz és a zuhanyzáshoz szükséges vizet a dóm alakú tető segítségével összegyűjtött esővízből nyerték.

Az időjárás azonban a gondos tervezés ellenére is kifogott a házakon: az eredetileg a partra épített szerkezetek felett, illetve alatt az erózió következtében a tenger vette át az uralmat, és lakhatatlanná váltak.

A mára legendákkal övezett igluszerű építmények a betonpilléreknek köszönhetően vészelték át a tenger teljes pusztítását, és bár a megmentésükre egyelőre nincs sok esély, a Marco-sziget látképét egészen egyedülállóvá teszik.

Metodista templom – Gary, Egyesült Államok

Az 1970-es években az acélipar összeomlása következtében az Indiana államban található Gary városát jelentős gazdasági válság sújtotta, ami számos, egykor közkedvelt épületen is nyomott hagyott. Többek között akkor vált elhagyatottá a város metodista temploma.

A gyönyörű angol gótikus épületet végül hivatalosan 1975-ben zárták be, de nem maradt érintetlenül: az elmúlt években olyan filmeknek szolgált forgatási helyszínéül, mint a Transformers 3, a Pearl Harbor – Égi háború vagy a Rémálom az Elm utcában.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Flickr, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Így alakulnak a nyáron a repülőjegyárak a Ryanair szerint
Jövő hétfőtől nem lesz kötelező a maszkviselés az izraeli repülőjáratokon
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom