Elkészült Bjarke Ingels csavart hídja, amelyen magyar csapat is dolgozott

Egy igazi hazai sikertörténet!

A modern művészeti kiállítótérként működő Kistefos Museum egy norvég magánszemély nevéhez fűződik, az ő fejlesztéséről van szó, és ez az intézmény az ő adománya a közösségnek. A múzeum kivitelezésére írt pályázatot Bjarke Ingels és cége, a BIG nyerte meg 2014-ben, öt évvel később pedig, szeptember 18-án ünnepélyesen is átadták a bombasztikusnak nevezhető épületet.

A Baumetall Design Kft. fémlemez-tető és homlokzatburkolatok tervezésével, gyártásával és kivitelezésével foglalkozik, ez pedig olyan speciális terület, amelyet kevés vállalat választ főiránynak. A cég nevéhez fűződik a türkmenisztáni repülőtér megtervezése, legyártása és levezénylése, de részt vettek más projektekben is: a Dinamo Minszk Stadion, a taskenti HUMO jéghokiaréna, a Dinamo Moszkva futball- és jéghokistadion építésében, és a dohai metróhálózat két legnagyobb állomásának tetejét is ők építették.

"A már évtizedek óta működő alapítvány, amely a modern művészetek bemutatását tűzte ki célul, az új, BIG által tervezett épülettel jelentős bővítést valósít meg, illetve a megfogalmazott épülettömeg maga is kiállítási tárgyként értelmezhető – mondta el a Roadsternek Dr. Toldy Gábor, a Baumetall Design Kft. mérnöke. – A szaktervezésére meghívást kaptunk, mivel a dán fővállalkozóval együtt dolgozunk egy másik, 225 méter hosszú autópályán és vasúton átívelő állomás hídépületén Dániában. Számos referenciánkon megszerzett kompetenciánk miatt vontak be a Kistefos Museum előkészítési munkáiba, ahol a személyes tárgyalások alkalmával sikerült meggyőznöm magas szintű szakmai tudásunkról a BIG tervezőit is. Ennek köszönhetően mi nyertük el a homlokzattervezési, gyártási és kivitelezési munkáit. Nagy kihívás egy ilyen bonyolult épületet megvalósítani, ugyanakkor nagyszerű tapasztalat a BIG-gel és a RAMBOLL-lal »13 ezer mérnök dolgozik náluk« együtt dolgozni a terveken."

A néhány napja megtörtént hivatalos átadón a hazai cég képviselői is részt vettek. Dr. Toldy Gábor így számolt be az eseményről: "Örömmel számolunk be róla, hogy szeptember 18-án, szerdán, ünnepélyes keretek között megnyitották a világ egyik legbonyolultabb múzeumépületét. Kollégáink segítettek megtalálni a végleges homlokzati formát, amely a Twistet adja ki. A legmodernebb tervezési eszközökkel, parametrizálással és gépipari tervezőszoftverek segítségével sikerült megtervezni a két milliméter vastag, eloxált alumíniu burkolatot. Több mint 150 ezer elem koordináta-pontosságú elhelyezésével alakult ki a végleges homlokzat, amit a világsajtó méltán rajong körbe. A homlokzat tervezése és kivitelezése több mint két évet és 11 ezer mérnök órát vett igénybe, az első csomópontok megtervezésétől az átadásig."

A képen balról jobbra: Kovács Ádám projektépítész, Dr. Toldy Gábor műszaki Igazgató és Barta Levente ügyvezető tulajdonos

További munkatársak a tervezésben: Zagyva Ágnes, Gutléber Zsolt, Jancsa András, Molnár Csilla, Formanek Eszter, Makkai Attila, Hegedűs Richárd, Dubovánszky Adrián, Székely Péter, Szabó Ádám, Magyar Zsolt.

Gratulálunk!

Ez is érdekelhet:

Az építészet aktuális fenegyereke dán, és Bjarke Ingelsnek hívják

Bélyegezték nőgyűlölőnek, összebalhézott a mentorával, a cége viszont gyorsan a világ legmenőbb építészirodái közé verekedte magát. Bjarke Ingels igazi győztes típus, aki még veszíteni is elegánsan tud.

kistefos | múzeum | baumetal design kft | Bjarke Ingels | BIG

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom