Close
Elszállították az Út a vadonba híres buszát

Elszállították az Út a vadonba híres buszát

A világ leghíresebb autóbusza új helyre került Alaszkában, ugyanis túl sok bajt okozott. Íme az Út a biztonságosabb vadonba. 

A Bus 142 vagy Magic Bus néven ismert busz John Krakauer 1996-ban kiadott, Út a vadonba című könyvéből vált ismerté, valamint Sean Penn azonos című filmadaptációjából 2007-ben. Az igaz történet a huszonnégy éves Christopher McCandlessről – avagy Alexander Supertrampről, ahogy később átnevezi magát – szól, aki főiskola után útra kelt, átszelte az amerikai kontinenst lábon, stoppon és kenuval, majd Alaszkában kötött ki, és 1992-ben töltött egy nyarat a buszban, ahol végül (vigyázat, spoiler!) száztizennégy nap után éhen halt.

McCandless önfotója a mágikus busz előtt 1992-ben. A képet McCandless fényképezőgépén találták meg, és halála után hívták elő

McCandless figurája a regény és a film után a városból elvágyódó, az anyagi és tárgyi hívságoktól elforduló utazó romantikus és tragikus alakja lett, a vadonban, valóban szinte a semmi közepén álló busz pedig nagyon sok utazót vonzott a Stampede Trailhez közeli helyre.

Ez azonban közel sem egy kiépített turistalátványosság, éppen ezért az alaszkai hatóságoknak 2009 és 2017 között körülbelül tizenötször kellett mentőakciókkal megmenteniük buszhoz vándorlókat. Idén februárban például öt olasz túrázót mentettek meg, akik közül egyikük súlyos fagyási sérüléseket szenvedett, 2010-ben és 2019-ben pedig egy svájci és egy fehérorosz magányos utazó fulladt meg a megduzzadt folyóban.

Az alaszkai hatóságok pedig mindezek miatt túl veszélyesnek tartották a mágikus busz jelenlegi helyzetét, ezért egy CH–47-es helikopterrel június 18-án elszállították a híres buszt egy biztonságosabb alaszkai helyszínre.

A nemzetbiztonság egyik munkatársa így nyilatkozott:

“Szeretnénk, hogy a látogatók biztonságosan tapasztalják meg Alaszka vadonját. Megértjük, hogy mit jelent ez a népszerű, elhagyatott busz sokak számára. Az elmúlt években azonban nagyon veszélyes és költséges mentőakciók sora kötődik hozzá, és ami ennél is fontosabb, emberéletekbe is került a busz megközelítése. Örülök, hogy az új helyszínre szállítással tiszteletteljes és biztonságos megoldást találtunk erre a helyzetre.”

A mágikus buszt pontos helyét a napokban fogja közölni Alaszka önkormányzata – de addig is biztonságosan betehetjük az Út a vadonba-filmet, és dúdolhatjuk közben a Hard Sun-t Eddie Vedderrel.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Designboom)

bus 142 | into the wild | alaszka | mágikus busz | Út a vadonba

FOLYTASD EZZEL

Elképesztően szép fotó készült hatezer méter magasból a Balaton téli arcáról: ilyennek még sohasem láttuk

Mostanában utaznál Törökországba? Ezeket jó, ha tudod

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram