Close
Emigráns magyar művészek az ’56-os forradalomról

Emigráns magyar művészek az ’56-os forradalomról

Először rendeznek igazán átfogó, önálló kiállítás 1956 emigrációban született vagy oda menekített képzőművészeti alkotásaiból.

A Műcsarnokban látható művek az 1956-os forradalom eseményeit, helyszíneit és szereplőit, illetve szellemiségét és emlékét örökítik meg. Közös jellemzőjük, hogy a Kádár-korszakban (1956–1989/90) születtek, olyan alkotóktól, akik akkor vagy később hagyták el az országot.

Rapaich Richárd: 1956. október 25.

Az alkotások egy része még itthon készült, és alkotójával együtt hagyta el az országot, a többségük viszont már külföldön született, a szabad világban, félelmek és cenzurális akadályok nélkül. Ezek a művek nehezen kutathatók, mert a forradalmat átélő és külföldre távozó képzőművészek egy részének pályája megtört, és ha születtek is műveik 1956 szellemében, azok már nem voltak elérhetőek az elmúlt évtizedekben sem – külföldi köz- vagy magángyűjteményekbe kerültek, vagy megsemmisültek. Eddig. A kiállítás 2019. január 6-áig látogatható.

Ez is érdekelhet:


(Az illusztráción Jancsek Antal: A Rókus kápolna c. képe látható.)

műcsarnok | 1956-os forradalom | kiállítás

FOLYTASD EZZEL

Egy hónapon át tartó fesztivállá alakul az ünnepi időszak Budapest impozáns luxusszállodájában

Zenei klub New York-i mintára – Csodás adventi programokkal vár a Café Liszt

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram