Építészhallgatók alkották meg Dél-Dakota első passzívházát

Több energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Plusz esztétikailag is jelesre vizsgázott.

Robert Arlt és Charles MacBride építészek egy csapat építészhallgatóval együtt készítették el ezt a kísérleti jellegű passzívházat Brookingsban, Dél-Dakotában. A projekt különlegessége, hogy ez az első passzívház a környéken, és mivel Dél-Dakotában semmilyen energetikai előírásnak nem kell megfelelniük a lakóházaknak, ez az otthon szeretné megmutatni a passzív otthonok alternatíváját a környéknek.

A ház az egyetemisták kampusza mellett készült el, száznyolcvanöt négyzetméteres, és ez az egyetlen olyan ház a régióban, amely több energiát termel, mint amennyit fogyaszt – és az el nem használt energiát visszajuttatja saját rendszerébe. Esztétikájában is csak dicséret illeti: kívül stílusos mélyszürke üvegszálas cement borítja, az ajtók cédruskeretet kaptak, az egész ház pedig olyan, mint egy pajtaház és egy modern otthon stílusos találkozása. A lépcsőt pedig különösen szeretjük.

A házban okos ventillációs rendszerrel hasznosítják újra a fáradt levegőt, és alakítják át igény szerint hűtéssé vagy fűtéssé, valamint az épületben a lakók folyamatosan nyomon követhetik online platformon az adott energiafogyasztást vagy épp a levegő minőségét.

Az okosság mellett pedig mégis sikerült egy meleg és meghitt otthont teremtenie a fiatal építészcsapatnak, akik reménykednek benne, hogy ezzel a projekttel sok hasonló passzívház megépüléséhez adnak löketet a környéken.

Ez is érdekelhet:

Ebben a mesés portugál nyaralóban még a robusztus terek is lágyak

Rideg is lehetne, ha nem lenne ennyire finom. Teketória nélkül el tudnánk itt nyaralgatni.

(Fotók: Vondelinde)

okos ház | usa | dakota | amerika | passzívház

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom