Close
Építészhallgatók alkották meg Dél-Dakota első passzívházát

Építészhallgatók alkották meg Dél-Dakota első passzívházát

Több energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Plusz esztétikailag is jelesre vizsgázott.

Robert Arlt és Charles MacBride építészek egy csapat építészhallgatóval együtt készítették el ezt a kísérleti jellegű passzívházat Brookingsban, Dél-Dakotában. A projekt különlegessége, hogy ez az első passzívház a környéken, és mivel Dél-Dakotában semmilyen energetikai előírásnak nem kell megfelelniük a lakóházaknak, ez az otthon szeretné megmutatni a passzív otthonok alternatíváját a környéknek.

A ház az egyetemisták kampusza mellett készült el, száznyolcvanöt négyzetméteres, és ez az egyetlen olyan ház a régióban, amely több energiát termel, mint amennyit fogyaszt – és az el nem használt energiát visszajuttatja saját rendszerébe. Esztétikájában is csak dicséret illeti: kívül stílusos mélyszürke üvegszálas cement borítja, az ajtók cédruskeretet kaptak, az egész ház pedig olyan, mint egy pajtaház és egy modern otthon stílusos találkozása. A lépcsőt pedig különösen szeretjük.

A házban okos ventillációs rendszerrel hasznosítják újra a fáradt levegőt, és alakítják át igény szerint hűtéssé vagy fűtéssé, valamint az épületben a lakók folyamatosan nyomon követhetik online platformon az adott energiafogyasztást vagy épp a levegő minőségét.

Az okosság mellett pedig mégis sikerült egy meleg és meghitt otthont teremtenie a fiatal építészcsapatnak, akik reménykednek benne, hogy ezzel a projekttel sok hasonló passzívház megépüléséhez adnak löketet a környéken.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Vondelinde)

dél-dakota | dizájn | építészhallgató | ventilláció | amerika

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Nyilvános aukción elárverezték Manhattan legikonikusabb épületét

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram