Érzékenyítő játékok az óvodában

Ha sajátos nevelési igényű gyermek kerül a csoportba, az mindenkitől plusz energiát igényel. Az óvó néni igyekszik a beilleszkedést megkönnyíteni az SNI-s gyermek számára érzékenyítő játékokkal. A csoport többi tagja pedig a saját bőrén tapasztalhatja meg, hogy társuknak mennyivel másabb az élete, így elfogadóbbá válnak vele szemben.

A Játékliget munkatársai néhány érzékenyítő játékot osztanak meg ebben a cikkben, amelyek segítségével mind a gyermekek, mind a szülők könnyebben átélhetik a speciális élethelyzetet.

Melyik gyermek sajátos nevelési igényű?

Vannak olyan testi és / vagy szellemi fogyatékosságok, amelyek egyértelműen ide sorolhatók. Kevésbé evidens, de sajátos nevelési igényűnek számít a szorongó, figyelemhiányos vagy a nagyobb mozgást igénylő gyermek is. A tanulási nehézségekkel küzdő osztálytárs lehet, hogy nem lustaság miatt nem tud jól teljesíteni, hanem valamilyen készsége nem működik megfelelően. Ilyenkor jó, ha a pedagógus elejét veszi annak, hogy társai az ilyen gyermeket csúfolják vagy kiközösítsék. Az érzékenyítő játékok segítségével formálhatjuk a csoport vagy osztály szemléletmódját, mivel személyes tapasztalatot szereznek arról, hogy mindannyian mások vagyunk.

A Játékliget webáruház kínálatában lévő fejlesztőjátékok nem csak a sajátos nevelési igényű gyermekek számára hasznosak.

Bekötött szemmel

A vakok és gyengénlátók élethelyzetébe nyerhetünk bepillantást az alábbi szembekötős játékok segítségével.

Helyezzünk egy zsákba különböző tárgyakat (ceruza, radír, kréta, stb). A bekötött szemű gyermek próbálja meg kitalálni, hogy mit fogott meg.

Szintén bekötött szemmel szaglásztassuk a gyermeket. Olyan jellegzetes illatú anyagokat, fűszereket válogassunk össze, amiket nagy valószínűséggel mindenki ismer. Jó ötlet lehet a kakaó, az ecet, fahéj, vanília, fokhagyma.

Különböző zöldségek, gyümölcsök megkóstolása és kitalálása is lehet feladat. Itt nemcsak az ízlelésnek, hanem a szaglásnak is fontos szerepe van.

Segédeszköz használata

Engedjük, hogy a gyermekek megismerhessék, hogy milyen az élet kerekesszékkel vagy éppen fehér bottal.

A kerekesszék használatát megtapasztalhatják úgy is, ha azt a feladatot adjuk, hogy hozzanak egy pohár vizet a szomszéd teremből. Az addig kényelmesnek tűnő szék hirtelen terhessé válik. A küszöbökön való átjutás, a két kézzel történő hajtás az odaúton még csak-csak működik, de el kell érni a csapot, és utána már csak az egyik kéz lesz szabad, a másikkal a poharat kell tartani.

Mi zavarja a koncentrációt?

A figyelemzavaros lurkók esetében nem az a probléma, hogy nem figyelnek, hanem az, hogy mindenre figyelnek. Ez azért baj, mert matekóra alatt képes a figyelmét akár egy árnyék elvonni, mert a figyelme nem koncentrált, hanem szétszórt. Játsszuk a csoporttal a következőt: az egyik gyerek fülhallgatóval hallgasson zenét, míg a másik olvasson fel egy mesét.

Az érzékenyítő játékok után mindig hagyjunk időt megbeszélni a tapasztalásokat.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom