Close
Érzékenyítő játékok az óvodában

Érzékenyítő játékok az óvodában

Ha sajátos nevelési igényű gyermek kerül a csoportba, az mindenkitől plusz energiát igényel. Az óvó néni igyekszik a beilleszkedést megkönnyíteni az SNI-s gyermek számára érzékenyítő játékokkal. A csoport többi tagja pedig a saját bőrén tapasztalhatja meg, hogy társuknak mennyivel másabb az élete, így elfogadóbbá válnak vele szemben.

A Játékliget munkatársai néhány érzékenyítő játékot osztanak meg ebben a cikkben, amelyek segítségével mind a gyermekek, mind a szülők könnyebben átélhetik a speciális élethelyzetet.

Melyik gyermek sajátos nevelési igényű?

Vannak olyan testi és / vagy szellemi fogyatékosságok, amelyek egyértelműen ide sorolhatók. Kevésbé evidens, de sajátos nevelési igényűnek számít a szorongó, figyelemhiányos vagy a nagyobb mozgást igénylő gyermek is. A tanulási nehézségekkel küzdő osztálytárs lehet, hogy nem lustaság miatt nem tud jól teljesíteni, hanem valamilyen készsége nem működik megfelelően. Ilyenkor jó, ha a pedagógus elejét veszi annak, hogy társai az ilyen gyermeket csúfolják vagy kiközösítsék. Az érzékenyítő játékok segítségével formálhatjuk a csoport vagy osztály szemléletmódját, mivel személyes tapasztalatot szereznek arról, hogy mindannyian mások vagyunk.

A Játékliget webáruház kínálatában lévő fejlesztőjátékok nem csak a sajátos nevelési igényű gyermekek számára hasznosak.

Bekötött szemmel

A vakok és gyengénlátók élethelyzetébe nyerhetünk bepillantást az alábbi szembekötős játékok segítségével.

Helyezzünk egy zsákba különböző tárgyakat (ceruza, radír, kréta, stb). A bekötött szemű gyermek próbálja meg kitalálni, hogy mit fogott meg.

Szintén bekötött szemmel szaglásztassuk a gyermeket. Olyan jellegzetes illatú anyagokat, fűszereket válogassunk össze, amiket nagy valószínűséggel mindenki ismer. Jó ötlet lehet a kakaó, az ecet, fahéj, vanília, fokhagyma.

Különböző zöldségek, gyümölcsök megkóstolása és kitalálása is lehet feladat. Itt nemcsak az ízlelésnek, hanem a szaglásnak is fontos szerepe van.

Segédeszköz használata

Engedjük, hogy a gyermekek megismerhessék, hogy milyen az élet kerekesszékkel vagy éppen fehér bottal.

A kerekesszék használatát megtapasztalhatják úgy is, ha azt a feladatot adjuk, hogy hozzanak egy pohár vizet a szomszéd teremből. Az addig kényelmesnek tűnő szék hirtelen terhessé válik. A küszöbökön való átjutás, a két kézzel történő hajtás az odaúton még csak-csak működik, de el kell érni a csapot, és utána már csak az egyik kéz lesz szabad, a másikkal a poharat kell tartani.

Mi zavarja a koncentrációt?

A figyelemzavaros lurkók esetében nem az a probléma, hogy nem figyelnek, hanem az, hogy mindenre figyelnek. Ez azért baj, mert matekóra alatt képes a figyelmét akár egy árnyék elvonni, mert a figyelme nem koncentrált, hanem szétszórt. Játsszuk a csoporttal a következőt: az egyik gyerek fülhallgatóval hallgasson zenét, míg a másik olvasson fel egy mesét.

Az érzékenyítő játékok után mindig hagyjunk időt megbeszélni a tapasztalásokat.

(Szponzorált tartalom)

FOLYTASD EZZEL
A nyári családi programokra készülvén
Ízelítő a legcsodásabb dízelmotorok világából
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom