Close
Érzékenyítő játékok az óvodában

Érzékenyítő játékok az óvodában

Ha sajátos nevelési igényű gyermek kerül a csoportba, az mindenkitől plusz energiát igényel. Az óvó néni igyekszik a beilleszkedést megkönnyíteni az SNI-s gyermek számára érzékenyítő játékokkal. A csoport többi tagja pedig a saját bőrén tapasztalhatja meg, hogy társuknak mennyivel másabb az élete, így elfogadóbbá válnak vele szemben.

A Játékliget munkatársai néhány érzékenyítő játékot osztanak meg ebben a cikkben, amelyek segítségével mind a gyermekek, mind a szülők könnyebben átélhetik a speciális élethelyzetet.

Melyik gyermek sajátos nevelési igényű?

Vannak olyan testi és / vagy szellemi fogyatékosságok, amelyek egyértelműen ide sorolhatók. Kevésbé evidens, de sajátos nevelési igényűnek számít a szorongó, figyelemhiányos vagy a nagyobb mozgást igénylő gyermek is. A tanulási nehézségekkel küzdő osztálytárs lehet, hogy nem lustaság miatt nem tud jól teljesíteni, hanem valamilyen készsége nem működik megfelelően. Ilyenkor jó, ha a pedagógus elejét veszi annak, hogy társai az ilyen gyermeket csúfolják vagy kiközösítsék. Az érzékenyítő játékok segítségével formálhatjuk a csoport vagy osztály szemléletmódját, mivel személyes tapasztalatot szereznek arról, hogy mindannyian mások vagyunk.

A Játékliget webáruház kínálatában lévő fejlesztőjátékok nem csak a sajátos nevelési igényű gyermekek számára hasznosak.

Bekötött szemmel

A vakok és gyengénlátók élethelyzetébe nyerhetünk bepillantást az alábbi szembekötős játékok segítségével.

Helyezzünk egy zsákba különböző tárgyakat (ceruza, radír, kréta, stb). A bekötött szemű gyermek próbálja meg kitalálni, hogy mit fogott meg.

Szintén bekötött szemmel szaglásztassuk a gyermeket. Olyan jellegzetes illatú anyagokat, fűszereket válogassunk össze, amiket nagy valószínűséggel mindenki ismer. Jó ötlet lehet a kakaó, az ecet, fahéj, vanília, fokhagyma.

Különböző zöldségek, gyümölcsök megkóstolása és kitalálása is lehet feladat. Itt nemcsak az ízlelésnek, hanem a szaglásnak is fontos szerepe van.

Segédeszköz használata

Engedjük, hogy a gyermekek megismerhessék, hogy milyen az élet kerekesszékkel vagy éppen fehér bottal.

A kerekesszék használatát megtapasztalhatják úgy is, ha azt a feladatot adjuk, hogy hozzanak egy pohár vizet a szomszéd teremből. Az addig kényelmesnek tűnő szék hirtelen terhessé válik. A küszöbökön való átjutás, a két kézzel történő hajtás az odaúton még csak-csak működik, de el kell érni a csapot, és utána már csak az egyik kéz lesz szabad, a másikkal a poharat kell tartani.

Mi zavarja a koncentrációt?

A figyelemzavaros lurkók esetében nem az a probléma, hogy nem figyelnek, hanem az, hogy mindenre figyelnek. Ez azért baj, mert matekóra alatt képes a figyelmét akár egy árnyék elvonni, mert a figyelme nem koncentrált, hanem szétszórt. Játsszuk a csoporttal a következőt: az egyik gyerek fülhallgatóval hallgasson zenét, míg a másik olvasson fel egy mesét.

Az érzékenyítő játékok után mindig hagyjunk időt megbeszélni a tapasztalásokat.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram