Close
Minden vendég olcsóbban ehet ebben az étteremben, egy különös feltétellel

Minden vendég olcsóbban ehet ebben az étteremben, egy különös feltétellel

Mivel az elmúlt több mint egy évtizedet krónikus telefonfüggéssel töltöttük, néhány vendéglátóhely elhatározta, hogy megpróbál leválasztani a készülékről legalább egy-két órára.

Egy angliai étterem konkrétan húsz százalékot elenged valamennyi vendége számlájának végösszegéből,

de csak abban az esetben, ha az étkezés idejére elzárják a mobiltelefonjukat egy apró cellába.

“Gyakran figyeljük a vendégeinket, és sokszor azt látjuk, hogy a családok tagjai végig a telefonjaikat nyomkodják” – mondta Rajeev Gupte, a Kentben működő Spice Fusion menedzsere. “Néhány évvel ezelőtt egy nagyobb csoport jött be hozzánk ebédelni, de meglepetésemre észrevettem némi változást. Egymással beszélgettek, egyiküknek sem volt a kezében a telefonja.”

A menedzser elárulta, hogy az ötlet a séftől, Abul Hussaintől származik, aki egyszer londoni étteremben tapasztalt hasonlót. Ez az eset jelentette az inspirációt a “Jobb a vacsora, ha együtt eszünk” elnevezésű akcióhoz.

“Szeretjük, amikor az emberek élvezik egymás társaságát” – írja az étterem a Facebookon. “Ezért a négy vagy több fős asztaloknál húsz százalék kedvezményt adunk az ételek árából, ha az asztalnál ülő összes vendég beleegyezik, hogy a mobilját elzárja egy afféle telefonbörtönbe, hogy mindenki a fontos dolgokra koncentrálhasson”.

2017-ben a londoni Tea Terrace Restaurants and Tea Rooms debütált az úgynevezett “phonetentiary”-vel, egy kombinációs zárral ellátott dobozzal, ahová a vendégek az étkezés idejére elzárhatták a készülékeiket. “Vissza akarjuk hozni a régi jó beszélgetéseket” – mondta akkoriban Rowena Shouly, a Tea Terrace igazgatója. “Gyakori tapasztalat, hogy a vendégek, különösen a tizenéves gyerekek vagy tinédzser fiatalok nem beszélgetnek a család többi tagjával, inkább az okostelefonjukon lógnak. Vagy azzal vannak elfoglalva, hogy a közösségi médiában posztoljanak magukról vagy az ételekről”.

Az ausztráliai Sydneyben található Bistecca “Digital Detox” programja is arra kérte a vendégeket, hogy adják le telefonjaikat az ajtónál. “Az emberek hetven százaléka örömmel vállalja, tíz százalékuk bizonytalan, de a végén meggondolja magát, húsz százalékuk nemet mond” – nyilatkozta Warren Burns társtulajdonos.

Vajon itthon hány étterem merne bevállalni hasonlót?

A közösségi média folyamatos pörgetése és a számítógépes mukavégzés miatt az ébren töltött óráink nagy részét a képernyőt bámulva töltjük. Nem meglepő, hogy a digitális detox kifejezésre tízszer többen keresnek rá most, mint tizenöt évvel ezelőtt. De hová kellene mennünk, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az offline létünkből?

(Forrás: Food and Wine, fotók: Getty Images)

 

börtön | detox | digitális | elzárás | telefon

FOLYTASD EZZEL

Meglepő dolog derült ki a koffeinmentes kávéról

Három isteni étel, amihez csak egy percnyi energiát kell használnod

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram