Minden vendég olcsóbban ehet ebben az étteremben, egy különös feltétellel

Mivel az elmúlt több mint egy évtizedet krónikus telefonfüggéssel töltöttük, néhány vendéglátóhely elhatározta, hogy megpróbál leválasztani a készülékről legalább egy-két órára.

Egy angliai étterem konkrétan húsz százalékot elenged valamennyi vendége számlájának végösszegéből,

de csak abban az esetben, ha az étkezés idejére elzárják a mobiltelefonjukat egy apró cellába.

"Gyakran figyeljük a vendégeinket, és sokszor azt látjuk, hogy a családok tagjai végig a telefonjaikat nyomkodják" – mondta Rajeev Gupte, a Kentben működő Spice Fusion menedzsere. "Néhány évvel ezelőtt egy nagyobb csoport jött be hozzánk ebédelni, de meglepetésemre észrevettem némi változást. Egymással beszélgettek, egyiküknek sem volt a kezében a telefonja."

A menedzser elárulta, hogy az ötlet a séftől, Abul Hussaintől származik, aki egyszer londoni étteremben tapasztalt hasonlót. Ez az eset jelentette az inspirációt a "Jobb a vacsora, ha együtt eszünk" elnevezésű akcióhoz.

"Szeretjük, amikor az emberek élvezik egymás társaságát" – írja az étterem a Facebookon. "Ezért a négy vagy több fős asztaloknál húsz százalék kedvezményt adunk az ételek árából, ha az asztalnál ülő összes vendég beleegyezik, hogy a mobilját elzárja egy afféle telefonbörtönbe, hogy mindenki a fontos dolgokra koncentrálhasson".

2017-ben a londoni Tea Terrace Restaurants and Tea Rooms debütált az úgynevezett "phonetentiary"-vel, egy kombinációs zárral ellátott dobozzal, ahová a vendégek az étkezés idejére elzárhatták a készülékeiket. "Vissza akarjuk hozni a régi jó beszélgetéseket" – mondta akkoriban Rowena Shouly, a Tea Terrace igazgatója. "Gyakori tapasztalat, hogy a vendégek, különösen a tizenéves gyerekek vagy tinédzser fiatalok nem beszélgetnek a család többi tagjával, inkább az okostelefonjukon lógnak. Vagy azzal vannak elfoglalva, hogy a közösségi médiában posztoljanak magukról vagy az ételekről".

Az ausztráliai Sydneyben található Bistecca "Digital Detox" programja is arra kérte a vendégeket, hogy adják le telefonjaikat az ajtónál. "Az emberek hetven százaléka örömmel vállalja, tíz százalékuk bizonytalan, de a végén meggondolja magát, húsz százalékuk nemet mond" – nyilatkozta Warren Burns társtulajdonos.

Vajon itthon hány étterem merne bevállalni hasonlót?

A közösségi média folyamatos pörgetése és a számítógépes mukavégzés miatt az ébren töltött óráink nagy részét a képernyőt bámulva töltjük. Nem meglepő, hogy a digitális detox kifejezésre tízszer többen keresnek rá most, mint tizenöt évvel ezelőtt. De hová kellene mennünk, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az offline létünkből?

(Forrás: Food and Wine, fotók: Getty Images)

 

detox | elzárás | étterem | börtön | telefon

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom