Close
Digitális detox: ezek a legjobb helyek a kikapcsolásra

Digitális detox: ezek a legjobb helyek a kikapcsolásra

A közösségi média folyamatos pörgetése és a számítógépes mukavégzés miatt az ébren töltött óráink nagy részét a képernyőt bámulva töltjük. Nem meglepő, hogy a digitális detox kifejezésre tízszer többen keresnek rá most, mint tizenöt évvel ezelőtt. De hová kellene mennünk, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az offline létünkből?

Az Uswitch egy tanulmány keretében vizsgálta meg a világ legnépszerűbb úti céljait a digitális detox szempontjából, így többek között az internet sebességét, a térerőt, a látnivalókat, az igénybe vehető  szállásokat és a legközelebbi városba való eljutához szükséges utazási időt is figyelembe vették. Mutatjuk, mire jutottak!

10. The Pitons, St Lucia

Ezek az ikervulkáni csúcsok több mint hétszáz méterrel emelkednek a karibi St Lucia fölé. Hihetetlen források, ásványi anyagokban gazdag iszapfürdők és buja erdő veszik körül. Érdemes ott túrázni a változatos növény- és állatvilága miatt, de lehetőség nyílik egy felejthetetlen vitorlázásra is a szigetet körülvevő türkizkék vizeken, ami több mint kétszáz tengeri élőlényfajnak ad otthont.

A legalacsonyabb internetsebesség miatt az oda utazók garantáltan lekapcsolódnak a netről, hogy aztán elmerülhessenek a csodálatos tájban.

9. Machu Picchu, Peru

A Machu Picchu közel négyórányi útra fekszik a legközelebbi várostól, Cuscótól, így a népszerű úti cél az elszigeteltsége miatt került a listára. Az inka fellegvár 2430 méterrel a tengerszint felett található egy trópusi hegyi erdő közepén. Az Andok keleti lejtőin, az Amazonas felső medencéjében gazdag növények és vadvilág veszi körül.

A rengeteg természeti és történelmi látnivalónak köszönhetően a Machu Picchu minden másodpercben gondoskodik a valódi kikapcsolódásról.

8. Moher sziklái, Írország

Az Atlanti-óceánra és az Aran-szigetekre néző Moher-sziklák Írország egyik kedvenc turisztikai célpontjai.

Természetes szépségük régóta inspirálja a zenészeket, művészeket és költőket.

Ha úgy szeretnénk digitális detoxra utazni, hogy közben a civilizáció közelében maradunk, ennél ideálisabb választásunk nem is lehetne, hiszen a látványosság mindössze tizennyolc percre van Lahinch városától.

7. Banff Nemzeti Park, Kanada

A Banff Nemzeti Parkban ezerhatszáz kilométernyi túraútvonal található, amelyeket júliustól szeptember közepéig érdemes felfedezni.

A terepek igen változatosak, a túrázás mellett lehetőséget biztosítanak sífutásra, horgászatra, korcsolyázásra, lovaglásra és a vadon élő állatok megfigyelésére is.

6. Pamukkale, Törökország

A Pamukkale fényes, fehér mészkő termálmedencéit a világ egyik legszebb helyének tartják, ami évezredek óta vonzzák a látogatókat.

A régióban mérsékelt éghajlat uralkodik az év nagy részében, így ez jó választás a hideg elől menekülni vágyó digitális detoxra készülők számára.

5. Galapagos-szigetek, Ecuador

Ez a tizenkilenc szigetből álló csoport ezer kilométerre található Dél-Amerika partjaitól. Ahhoz, hogy eljussunk a legközelebbi városba, Guayaquilba, közel három órát kell utaznunk, egészen Ecuador szárazföldjéig.

A rendkívül elszigetelt hely nemcsak kikapcsolásra alkalmas, hanem a páratlan állatvilág, így az óriásteknősök, a leguánok és a pingvinek megcsodálására is.

4. Kappadókia, Törökország

Kappadókia híres mesés tájáról, föld alatti városairól és szokatlan geológiájáról.

Minden napfelkeltekor több száz hőlégballon száll fel, hogy a turisták az égből csodálhassák meg a világon egyedülálló tájat.

3. Halong-öböl, Vietnám

Apró szigetek és magas mészkőoszlopok határozzák meg a Halong-öböl egyedi táját. A látogatók leggyakrabban hajóval érkeznek az öbölbe, hogy aztán úszhassanak egyet a smaragd vízben.

A vízi sportok szerelmesei azonban kajaktúrákra is mehetnek, így elkerülhetik a turisták tömegeit.

2. Cabo San Lucas, Mexikó

A Cabo San Lucas üdülőhely gyönyörű tengerparti táj. Sok látogató érkezik oda csendes-óceáni hajókirándulásokra, hogy felfedezzék a púpos bálnákat és a delfineket természetes élőhelyükön.

A sportosabbak quadtúrákon vehetnek részt, sznorkelezhetnek és búvárkodhatnak is.

1. Provence, Franciaország

A hihetetlen levendulamezőkkel tarkított Provence-ban valóban megtapasztalhatjuk, milyen is az, amikor az élet lelassul körülöttünk.

Kifejezett előnye, hogy több mint 14 ezer szálláslehetőség közül választhatunk a területen, és mintegy kétezer látnivaló gondoskodik arról, hogy még véletlenül se nézzünk rá céges e-mailjeinkre.

A digitális detox egy speciális módszer, ha olyan helyen vállalunk munkát, ahol se áram, se wifi nem tud elcsábítani bennünket a kütyüzésre. Európa legnyugatibb szigetén adták fel azt az állásajánlatot, egy párt vagy két barátot keresnek egy vendégház üzemeltetésére. A munkavégzés helye az Írországhoz tartozó Great Blasket-sziget, amely annak a népszerűségnek megfelelő célpontnak számít – elsősorban a digitális detoxot keresők körében –, hogy villany, wifi, de még meleg vizes zuhany sincs arrafelé.

(Forrás: Euronews, Fotók: Unsplash)

digitális detox | nagy sztori | utazás | detox | digitális

FOLYTASD EZZEL

Szárnyal a magyar turizmus, elképesztő rekordok dőltek meg

Véget vet az embertelen gyakorlatnak ez az ország, betiltják a dizájnerállatokat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram