Ezekben az európai adventi vásárokban szeretnénk forró puncsot iszogatni

Lehet, hogy giccses és szirupos, de nehéz elképzelni a karácsonyt megelőző napokat a klasszikus vásári hangulat átélése nélkül. Alighanem nagyítóval sem találunk olyan európai várost, ahol ne állna össze legalább néhány bódé forralt bort, kalácsot és csecsebecséket árulni, úgyhogy nem volt nehéz dolgunk, amikor szétnéztünk és kiválasztottunk öt komolyabb adventi forgatagot, melyek mindegyike másképp segít a ráhangolódásban. 

Zágráb

Két fontos dolgot mindenképp érdemes tudni a szomszédos zágrábi adventről: egyrészt a közelmúltban többször megválasztották a legjobb karácsonyi vásárnak, másrészt egyszerre több helyszínen rendezik. Az események központja a főtéren található, ahol egy hatalmas adventi koszorút állítanak fel, az Európa téren modern hangulatú vásárba futhatunk bele fényárban úszó alagúttal és korcsolyapályával, a város külső részén, a Zrinjevac parkban pedig kivilágított szökőkutak és fák, valamint jégpálya állnak készenlétben.

Természetesen a hagyományos kézművesválaszték mellett a gasztronómiai kínálat is erős: a klasszikus horvát ízek variációit okvetlenül érdemes kipróbálni, legyen az káposztás tészta, strukli, sült alma vagy kolbász. A zágrábi advent december első napján nyit és január 6-ig látogatható.

Strasbourg

Történelmi jelentőségű helyen kortyolgathatja a forró italokat, aki az elzászi várost választja a hangolódásra, ugyanis 1570-ben itt rendeztek először a világon adventi forgatagot. Strasbourg UNESCO Világörökségéhez tartozó belvárosa ilyenkor a szokottnál is mesésebb öltözéket kap: a Notre-Dame katedrális előtt például háromszáz kis faházat állítanak fel. A "karácsony fővárosában" külön részt kapnak a gyerekek és minden esztendőben meghívnak vendégnek egy országot.

Strasbourgban elzászi ételkülönlegességeket kóstolhatunk a fényben pompázó történelmi utcákon sétálgatva, miközben megcsodálhatjuk a gyönyörűen feldíszített, mindig hatalmas méretű fenyőfát, melynek csúcsdísze ebben az évben is közel harminc méter magasságban csilllog. Az advent minden hétvégéjén különleges zenei produkciókkal készülnek november 23-a és december 30-a között.

Prága

Európa egyik legromantikusabb városa az ünnepek táján talán még bájosabb. Prágában sem csak egy vásárban szemezgethetünk a megszokott karácsonyi választékból, hanem a szokás szerint felöltöztetett óriásfenyőfával csalogató Óvárosház téren és a Wenceslas téren találjuk a nagyobb forgatagokat – a családiasabb hangulatú kisebbekért a Namesto Republiky, a Namesti Miru és a Havelske Trziste környékét ajánlatos felkeresni.

A központi helyen a karácsonyi kórusok jóvoltából aláfestő zenét kapunk a forró puncshoz, az olajban sistergő kolbászhoz és a gőzölgő palacsintához, de a legkisebbek sem járnak rosszul, ha ide tévednek a szüleikkel, mert a mini állatkertben a lámától a kecskéig állatokat simogathatnak. A szépségés város egyedülálló téli harmóniája miatt kedvelt célpont, úgyhogy december 1. és január 6. között nem csupán a Károly hídon számíthatunk hömpölygő tömegre.

Drezda

A hagyománytisztelet Németország keleti felében sem hűlt ki, Drezdában meg aztán pláne nem, hiszen az egykori NDK-hoz tartozó városban már a 15. században adventi vásárral készültek a szeretet ünnepére. A németországi karácsonyi forgatagok mindegyikében a helyi szokásokra és tradíciókra építenek, a legtöbb helyszínen történelmi környezetben élvezhetjük az ünnepvárás hangulatát.

Drezda óvárosa ad otthont a megszokott kézműveskínálattal érkező eseménysorozatnak, melynek gócpontja a Striezelmarkton található – aki november 28. és december 24. között arrafelé jár, semmiképp se felejtse el megkóstolni az eredeti drezdai karácsonyi kalácsot, a Christstollent.

Nürnberg

A városról három dolog juthat eszébe az embernek, ezek közül egyik a messze földön híres, 1628 óta megtartott adventi vásár (a mézeskalács és a kolbász a másik kettő). A hagyományok követésére természetesen Nürnbergben is ügyeltek, így hát a közel kétszáz árus lucfenyőből készült bódéja a csillogó-villogó díszek fényorgiája helyett visszafogottabb piros-zöldben pompázik. Klasszikus német fesztiválélményt kap a látogató, de lehetősége van lovaskocsin bejárni a város nevezetesebb pontjait, ha pedig megéhezik, a kihagyhatatlan kolbász mellett az édes kalácsért álljon sorba.

A nürnbergi vásár általában több részből áll: egyikük a főtéren található központi terület, melyen csak német eredetű termékeket árulnak, a másik mindjárt a szomszédos tér, ahol viszont testvérvárosaiból érkezett termékeket kínálnak. Mindezek ellenére Nürnberg november 30. és december 24. közti adventi vására általában nem a fogyasztásról, sokkal inkább a minőségi időről szól.

(Fotók: Getty Images)

advent | drezda | forgatag | prága | strasburg

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom