Close
Még nyáron sem volt annyira meleg, mint szombaton – Szeptemberben az év legforróbb napját élte át Anglia

Még nyáron sem volt annyira meleg, mint szombaton – Szeptemberben az év legforróbb napját élte át Anglia

A brit meteorológiai szolgálat bejelentette azt is, hogy szeptemberben még soha nem volt ilyen hosszú, folyamatos hőség Nagy-Britanniában.

Az intézet szombat este ismertetett adatai szerint a London nyugati határában fekvő Heathrow repülőtéren napközben 32,7 fokot mértek.

Ez az idei év eddigi legmagasabb nagy-britanniai hőmérséklete, még nyáron sem volt ennyire meleg az országban.

Szombat volt a hatodik olyan nap egymás után, amikor meghaladta a 30 fokot a napi csúcshőmérséklet. A brit meteorológia hangsúlyozta, hogy ebben a hónapban még nem volt példa ilyen sokáig tartó hőségre Nagy-Britanniában.

Az előrejelzés szerint a nagy meleg még egy napig tart: vasárnapra a szakértők ismét 32 fok körüli hőmérsékleti maximumokat várnak, de a prognózis a jövő hétre már 10-12 fokkal hűvösebb időjárást valószínűsít.

A mostani hőség mindazonáltal meg sem közelíti a tavaly nyári rekordokat: 2022 júliusában – a hivatalos brit meteorológiai feljegyzések kezdete óta először – 40 fok feletti hőmérsékleteket mértek Anglia déli és középső térségeiben. A brit hatóságok annak idején a legmagasabb szintű időjárási veszélyhelyzetet hirdették ki a rendkívüli hőség miatt.

A tavaly júliusi hőségriasztás kihirdetéséhez fűzött elemzésében a brit meteorológiai intézet hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságban jelenleg átlagosan 100-300 évente van esély olyan nyarakra, amikor a csúcshőmérséklet meghaladja a 40 fokot, de az előrejelzési modellek alapján 2100-ra az ilyen nyarak ismétlődései közötti átlagos időszak 15 évre csökkenhet még abban az esetben is, ha sikerül megvalósítani a felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentésére kidolgozott terveket.

(Fotók: Unsplash)

időjárás | forróság | Nagy-Britannia | melegrekord | Anglia

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram