Nagyon meglepő oka van, miért eszünk tojásos ételeket épp reggelire

Miért van az, hogy sehol nem lehet kapni délután egy omlettet, rántottát vagy tükörtojást? Honnan jött az a szokás, hogy szinte csakis reggeliként fogyasztunk tojásdomináns ételeket? Utánajártunk.

A történet igazából egészen az ókori rómaiakig megy vissza és addig a kérdésig, hogy miért fogyasztunk egyáltalán reggelit? Nos, a régi rómaiak ettek reggelit – ezt ientaculumnak hívták – méghozzá tojást is fogyasztottak reggeliként;

viszont, mikor a római birodalom megbukott, vitték magukkal a reggelit is, és az egész középkorban az európaiaknak két nagy étkezésük volt: az ebéd és a vacsora, a római reggeli-ebéd-vacsora helyett.

A középkorban vallási okokból is ellenezték a reggelit, mivel az a torkosság bűne volt: csupán a gyermekek, az idősebbek és a kemény fizikai munkát végzők ettek a reggeli napszakban. Szóval a rómaiaktól óriási ugrunk, egészen 1620-ig, amikor is Tobias Venner, egy angol orvos és író először megemlíti a reggeliben a tojást: ő a buggyantott tojást ajánlja sóval, borssal és ecettel, hozzá kenyérrel és vajjal. A világ egyik legkorábbi, angol szakácskönyvében 1669-ben pedig már szintén ajánlják reggeliként a tojást, újfent buggyantott formában. Na de miért épp reggelre került a tojás?

A válasz magában a tojásban rejlik: a tyúkok reggel tojnak és gazdáik reggel szedik össze a tojást, így ésszerű volt reggel, frissen elfogyasztani azt.

Emellett az angoloknál megfigyelhető, hogy egyre későbbre tolódott az ebéd és a vacsora időpontja a 18. század végén, így szükség volt beiktatni egy állandó, harmadik étkezést: a reggelit. Maga a reggeli pedig az ezernyolcszázas években kezdett abszolút berobbanni: az ipari forradalom hajnaltól dolgozó munkásemberein keresztül, majd egészen kicsúcsosodott egy teljesértékű étkezéssé.

A tojásfogyasztás elterjedését az is segítette, hogy a kevésbé tehetősek, akik nem mindig jutottak húshoz, de volt elég betevőjük tyúkokat tartani, tojással pótolták a húst – aztán közben rájöttek annak számtalan, csodás elkészítési módjára, tápanyaggazdagságára és ízletességére.

Ma már természetesen nem függünk a tyúkok kotlási időpontjától, azonban valószínűleg amíg világ a világ, a buggyantott tojás, az omlett, a lágytojás, a rántotta vagy épp a tükörtojás megmarad reggeli finomságnak.

(Forrás: Bonappetit, Myrecipes, Wikipédia, fotók: Unsplash)

angol | tojás | tyúk | reggeli | rántotta

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Wellness és luxus: Fedezd fel Magyarország egyik legexklúzívabb wellness paradicsomát
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom