Close
Nagyon meglepő oka van, miért eszünk tojásos ételeket épp reggelire

Nagyon meglepő oka van, miért eszünk tojásos ételeket épp reggelire

Miért van az, hogy sehol nem lehet kapni délután egy omlettet, rántottát vagy tükörtojást? Honnan jött az a szokás, hogy szinte csakis reggeliként fogyasztunk tojásdomináns ételeket? Utánajártunk.

A történet igazából egészen az ókori rómaiakig megy vissza és addig a kérdésig, hogy miért fogyasztunk egyáltalán reggelit? Nos, a régi rómaiak ettek reggelit – ezt ientaculumnak hívták – méghozzá tojást is fogyasztottak reggeliként;

viszont, mikor a római birodalom megbukott, vitték magukkal a reggelit is, és az egész középkorban az európaiaknak két nagy étkezésük volt: az ebéd és a vacsora, a római reggeli-ebéd-vacsora helyett.

A középkorban vallási okokból is ellenezték a reggelit, mivel az a torkosság bűne volt: csupán a gyermekek, az idősebbek és a kemény fizikai munkát végzők ettek a reggeli napszakban. Szóval a rómaiaktól óriási ugrunk, egészen 1620-ig, amikor is Tobias Venner, egy angol orvos és író először megemlíti a reggeliben a tojást: ő a buggyantott tojást ajánlja sóval, borssal és ecettel, hozzá kenyérrel és vajjal. A világ egyik legkorábbi, angol szakácskönyvében 1669-ben pedig már szintén ajánlják reggeliként a tojást, újfent buggyantott formában. Na de miért épp reggelre került a tojás?

A válasz magában a tojásban rejlik: a tyúkok reggel tojnak és gazdáik reggel szedik össze a tojást, így ésszerű volt reggel, frissen elfogyasztani azt.

Emellett az angoloknál megfigyelhető, hogy egyre későbbre tolódott az ebéd és a vacsora időpontja a 18. század végén, így szükség volt beiktatni egy állandó, harmadik étkezést: a reggelit. Maga a reggeli pedig az ezernyolcszázas években kezdett abszolút berobbanni: az ipari forradalom hajnaltól dolgozó munkásemberein keresztül, majd egészen kicsúcsosodott egy teljesértékű étkezéssé.

A tojásfogyasztás elterjedését az is segítette, hogy a kevésbé tehetősek, akik nem mindig jutottak húshoz, de volt elég betevőjük tyúkokat tartani, tojással pótolták a húst – aztán közben rájöttek annak számtalan, csodás elkészítési módjára, tápanyaggazdagságára és ízletességére.

Ma már természetesen nem függünk a tyúkok kotlási időpontjától, azonban valószínűleg amíg világ a világ, a buggyantott tojás, az omlett, a lágytojás, a rántotta vagy épp a tükörtojás megmarad reggeli finomságnak.

(Forrás: Bonappetit, Myrecipes, Wikipédia, fotók: Unsplash)

angol | omlett | buggyantott | tojásos étel | tyúk

FOLYTASD EZZEL

Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram