Ezt az 5 filmet nézzük meg a Veszprém-Balaton Filmpikniken

Szeptember 3-5. között két városban, öt helyszínen közel negyven magyar filmet vetítenek majd az első Veszprém-Balaton Filmpikniken.

Az esemény nyitófilmje a Valan lesz. Veszprémben és Balatonfüreden az év legjobb magyar filmjeit ingyenesen nézheti meg a közönség, míg több balatoni kötődésű alkotást és gyermekfilmeket is nyújt a közönségnek a rendezvény, melynek kínálatát zenei és gasztroprogramok, valamint szakmai események és közönségtalálkozók is színesítik majd. A hangulatos szabadtéri és városi színhelyekkel a szervezők szeretnének izgalmas közeget teremteni, hogy a magyar filmek és a közönség a járvány után újra egymásra találhasson.

Két tévéfilm, nyolc nagyjátékfilm, hét dokumentumfilm, négy kisjátékfilm, a teljes Alvilág sorozat, hat magyar filmklasszikus, hét animációs film és egy gyermekfilm válogatás képezi a szeptember 3-5. között Veszprémben a Hangvillában, az Expresszóban és a Várban, Balatonfüreden pedig a Balaton moziban és a Tagore sétányon megrendezendő Veszprém-Balaton Filmpiknik programjának gerincét. Szeptember 3-án 16 órakor a Piedone nyomában című doku vetítésével veszi kezdetét a Filmpiknik, a rendezvény hivatalos nyitófilmje pedig aznap este 19.30-kor a Valan lesz. A kínálatba több, a Balatonhoz kapcsolódó filmalkotást is beválogattak, így az idei év legjobb magyar filmjei mellett láthatja majd a közönség a Pogány madonna című klasszikust, a Balatonfüred című kisfilmet és a Filmek a magyar tengerről összeállítást is.

A negyven filmet felvonultató programból mi most kiválasztottuk az öt kedvencünket.

1. Tanítványok

Bereményi Géza több nagy sikert aratott film forgatókönyvének megírása után (Veri az ördög a feleségét, Megáll az idő) A tanítványokkal próbálta ki magát először rendezőként, és rögtön egy vizuálisan erős, merész időkezelésű filmmel bizonyította tehetségét. A 2. világháború kitörése előtti években járunk, amikor a történelem sodrásának senki nem képes ellenállni. A Budapestre felutazó tanyasi fiatalember csak tanulni szeretne, de ahogy az ő sorsát is felülírja a háború, úgy a végzetét érző, szüntelenül dorbézoló gróf, az ország közigazgatási reformját sürgető Magyary Zoltán jogászprofesszor és a vele szembekerülő Teleki Pál is tehetetlennek bizonyul. És mindebbe, egy váratlan csavarral, a nyolcvanas évek kallódó fiatalságát is belefűzi Bereményi.

2. A báró hazatér

Nem sokkal Báró Wenckheim visszatér című regényének megjelenése után Krasznahorkai László is visszatér szülővárosába, Gyulára. A rövid látogatás során a Sátántangó Kossuth-díjas írója felkeresi gyerekkora ikonikus helyszíneit, beszökik a szülői ház udvarára, meghatározó fiatalkori élményeiről mesél, és közben kiderül az is, hogyan kapcsolódik össze a múltja a regényei valóságával. Breier Ádám filmje egyszerre portré és költői dokumentumfilm, amely nemcsak a világhírű író életművére, de az emlékezés folyamatára és a film készítésének körülményeire is játékos módon reflektál.

3. Apró mesék

A Kerekes Vica és Szabó Kimmel Tamás főszereplésével készült film a II. világháború utáni zűrzavaros időszakba kalauzol el: nagyvárosi szélhámosfilmként indul, aztán egy erdőben találja magát a mások bizalmával visszaélő főhős, és a film noir romantikus westernként folytatódik. Az alkotók ügyesen keverik a zsánereket, és fokozzák a feszültséget a puskával remekül bánó, titokzatos nő, majd a frontról hazatérő, agresszív férj megjelenésével. Az utolsó pillanatig kérdéses marad, mi lesz a szerelmi háromszög kimenetele.

4. Fogylok

1951, Budapest. Az ÁVH emberei berontanak egy társasházba. Keresnek valakit, és addig nem hajlandóak távozni, amíg választ nem kapnak a kérdéseikre. Az akció szigorúan titkos, így aki gyanútlanul belép a lakásba, az ott is marad. Egyre többen zsúfolódnak össze a négy fal közt, a feszültség nő, a titkosrendőrök pedig megpróbálják kijátszani egymás ellen a foglyaikat. Az Oscar-díjas Deák Kristóf megtörtént eseményeken alapuló filmje kiváló színészgárda segítségével, a humort sem nélkülözve, találóan illusztrálja a Rákosi-diktatúra fojtogató légkörét és abszurd viszonyait.

5. Pogány Madonna

Egy film, amelyet bármennyiszer újra lehet nézni. Nyári hűsöléshez kiválóan illő, könnyed és szellemes akcióvígjáték, melyben Ötvös Csöpi pofonokat oszt, helikopterről lóg, és a balfácán Kardos doktor helyett még a bűntényt is megoldja, csak hogy időben odaérhessen a balatoni vitorlásversenyre. Bujtor István a Bud Spencer-filmek receptje alapján készítette el A Pogány Madonnát, amely hatalmas közönségsikert aratott. Több folytatás készült hozzá, a címbéli műtárgyat pedig rengetegen keresték a tihanyi apátságban, összekeverve a fikciót a valósággal.

 

filmfesztivál | veszprém | veszprémi filmpiknik

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom