A sült zöldségek, a meleg lencse, a sós feta és a krémesen lágy joghurt a pirított mandula roppanósságával kiegészítve tökéletes harmóniába kerül ebben a könnyű, fehérjében gazdag újévi fogásban. A lencsesaláta segíti a diétával kapcsolatos fogadalmakat, és a népi hiedelem szerint bevonzza a gazdagságot is a következő évre.
Hozzávalók:
- 200 g lencse, leöblítve és beáztatva
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 nagy babérlevél
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 csokor sárgarépa megtisztítva, hosszanti csíkokra vágva
- 1 fej cékla felkockázva
- 3 evőkanál olívaolaj
- 235 ml natúr joghurt
- 1 nagy gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 evőkanál friss citromlé
- kis csokor petrezselyem apróra vágva
- kis csokor kapor apróra vágva
- egy csomag feta sajt morzsolva
- egy nagy marék pirított mandula durvára törve
Elkészítés:
- Tegyük a beáztatott lencsét egy közepes nagyságú lábasba, öntsük fel annyi vízzel, hogy 3-4 centiméterrel ellepje! Adjuk hozzá a négybe vágott vöröshagymát, a babérlevelet, majd alacsony hőfokon főzzük addig, amíg a lencse meg nem puhul! Sózzuk, ízlésünk szerint!
- Amikor a lencse megfőtt, szűrjük le!
- A hosszanti csíkokra vágott sárgarépát és a felkockázott céklát sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, sózzuk borsozzuk, és sütőben megsütjük.
- Egy kis tálkában összekeverjük a joghurtot, a fokhagymát, a citromlevelet, az apróra vágott petrezselymet és kaprot, hozzáadunk egy evőkanál olívaolajat, és szükséges mértékben megsózzuk.
- Tálaláskor elsőként lencsét teszünk a tányér aljára, majd ráhelyezzük a sült zöldségeket, rámorzsoljuk a fetát, megszórjuk egy kevés friss petrezselyemmel és a durvára tört mandulával. Végül egy kevés joghurttal leöntve kínáljuk.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images)
lencsesaláta | újév | szilveszter | babona | recept | lencse
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!