Close
Ilyen elképesztő lesz a világ legmagasabb, fából készült szélturbinája

Ilyen elképesztő lesz a világ legmagasabb, fából készült szélturbinája

A messzi északra kell utazni érte.

A Modvion faipari vállalat éppen a világ legmagasabb, fából készült szélturbináját építi Svédországban, a Wind of Change projekt keretében. Maga a torony százöt méter magas lesz, a turbinalapátokkal együtt a teljes szerkezet eléri a százötven métert is. A tornyot alkotó fa modulok furnérból készültek, és vízálló festékkel vonják be.

Annak ellenére, hogy a torony fából áll össze, mégis tűzálló.

Úgy tudni, a modulokban használt laminált fa erős, ugyanakkor könnyebb, mint a hagyományos tornyokhoz használt acél. A moduláris felépítés pedig a szállítást is költséghatékonyabbá és egyszerűbbé teszi. A moduláris kialakítás azt jelenti, hogy tizenhat-huszonnégy méter magas hengerekből álló alkatrészekből áll a torony.

Ezeket a legóhoz hasonlóan egymásra helyezik.

A torony tetejére a dán Vestas szélturbinája kerül.

Ez lesz az első alkalom, hogy a Modvion fatornyos technológiáját Vestas turbinával együtt alkalmazzák.

A fa alapanyagnak köszönhetően a gyártás során keletkezendő szén-dioxid-kibocsátás minimális. Sőt, valójában a modulok negatív károsanyag-kibocsátásúak, azaz több szén-dioxidot tárolnak, mint amennyit kibocsátanak. Ennek oka, hogy a fa természetesen elnyeli azt a légkörből. Ráadásul egy száztíz méter magas acél szélturbinatorony életciklusának ideje alatt körülbelül 1250 tonna szén-dioxidot, míg a fa változat kilencven százalékkal kevesebbet bocsát ki.

A Modvion jelenleg a svédországi Skara városánál építi a monumentális szélturbinát a Varberg Energi energiavállalat számára. A tervek szerint még ebben az évben elkészül, hogy aztán üzembe is állhasson.

(Forrás: Designboom, fotók: Modvion)

turbina | környezetvédelem svédország | fa | szélerőmű | szélturbina

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram