Close
Svédország arra készül, hogy megépítse a világ legnagyobb, fából készült városát

Svédország arra készül, hogy megépítse a világ legnagyobb, fából készült városát

A Stockholmban található fa metropolisz hétezer irodahelyiséget és kétezer lakást kínál majd.

Az Egyesült Királyságban nemrég nyitottak egy fa irodaházat, Svájcban készül a világ legmagasabb fatornya, Svédország pedig emelte a tétet és egy egész városon dolgozik.

A svéd Atrium Ljungberg nevű ingatlaniroda a napokban jelentette be, hogy 2025-ben egy fa metropolisz építésének kezd neki az ország fővárosának déli részein.

A Sickla kerületben több mint hatvan hektáron elterülő Stockholm Wood City mintegy hétezer irodahelyiséget, kétezer lakást, számos éttermet és üzlethelyiséget foglal majd magában.

Az Atrium Ljungberg szerint ez lesz a világ legnagyobb, fából készült városa.

Az épületek organikus megjelenést és természetközeli érzést hordoznak majd magukban az anyaghasználatnak köszönhetően, ezt kívánják ötvözni egy csipetnyi elegáns skandináv stílussal.

A projekt azonban messze túlmutat az esztétikán.

A Frontiers kutatása szerint a fával történő építkezés csökkentheti a kivitelezési időt és akár ötven százalékkal is mérsékelheti az épületek ökológiai lábnyomát. Jelenleg az épületek és az építőipar adják a globális károsanyag-kibocsátás harminckilenc százalékát, de ez drasztikusan csökkenthető lenne, ha több ingatlanfejlesztő választana megújuló és helyi forrásból származó anyagokat, például a fát.

Ráadásul a kutatásokból azt a következtetést is le lehet vonni, hogy a fából készült épületek javítják a levegő minőségét, csökkentik az ott élők stressz-szintjét, növelik a termelékenységüket. Azaz a Stockholm Wood City lakói

boldogabbak és motiváltabbak lehetnek majd, mint az átlagos városlakók.

A fenntarthatóságot is igyekeznek majd maximalizálni. Ebben a saját előállítású, tárolt és megosztott energia lesz a segítségükre. A koncepció tökéletesen igazodik Svédország nemzeti energiaügyi programjához. A város új munkahelyet is teremt majd Stockholm belvárosától délre, és így csökkenti az ingázási időt is.

Stockholm Wood Cityben az első épületek várhatóan 2027-re készülnek el.

(Forrás: RobbReport, fotók: Atrium Ljungberg/Henning Larsen)

város | fa | svédország | Stockholm Wood City | stockholm

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram