Close
Rókafűrésszel az Akváriumban – Fábry Sándor-interjú

Rókafűrésszel az Akváriumban – Fábry Sándor-interjú

Fábry Sándor. Elvont művészettől megvédő Madonna. drMáriás. Áldozatai üdvéért imádkozó Sztálin. Balett, Szőke András, a 20. századi izmusok szellemidézése egy abszurd és megismételhetetlen darabban. Fábry Sándorral találkoztunk, és kifaggattuk, mire lehet számítani május 9-e és 11-e között három estén át az Akváriumban.

Abszurd lesz

Zenés, táncos revü az Akvárium Nagy Hall-jában. Nem biztos, hogy ebben a formában vadul megkezdjük a kattintást a jegyekért, de tovább olvasva kiderül, hogy amiről szó van, az egy abszurd jelenetekkel tarkított darab, amiben Fábry Sándor géppuskaszerűen szórja a sziporkákat. Így viszont már viszket az ujjunk az egéren.

Nevezett címszereplő egyébként morózus tekintettel és egy véres fűrésszel a kezében pózol az Etűdök rókafűrészre címmel futó előadás hivatalos plakátján, csak hogy még véletlenül se legyen fogalmunk arról, mire számíthatunk május 9-én, 10-én és 11-én. Egy biztos: abszurditásra igen.

Etűdök rókafűrészre-újratöltve

Négy évvel ezelőtt Etűdök rókafűrészre és fröccsöntött szarkára címmel jelent meg egy drMáriás-festményeket tartalmazó album, amihez Fábry Sándor írt hosszabb-rövidebb vicces szövegeket, illetve tartott a művész önmagukban is humoros alkotásait bemutató szintén poénos tárlatvezetéseket. Ez adta az ötletet, hogy az egészből összerakjanak egy darabot.
„Utóbbi még most is alakulófélben van, de annyit elárulhatok, hogy a képeket azon szempont alapján választottuk ki, hogy kapcsolódjanak hozzá előadható szövegek – árulta el Fábry Sándor.

Nem volt egyszerű feladat pluszpoént írni rájuk, mivel drMáriás művei önmagukban is szellemesek. Minden egyes cím egyben egy poén is.

Saját szavaimmal mondom majd el, éppen ezért a textus nem követi pontosan a könyvet, hol rövidebben, hol hosszabban mesélek az óriás ledfalon megjelenő képekről” – mondja kedvcsinálóként Fábry Sándor, hozzátéve, hogy előadás egyik jelenetében egy háborús divatbemutató jeleníti meg az abszurditást abból a korszakból, amikor az emberek mindent magukra vettek, részben azért, hogy ne ismerjék fel őket. Láthatunk kombinéra felvett irhabundát, vagy usankára tűzött divatos kalapot.

Láttuk már, de nem így!

Ehhez kapcsolódóan a humorista azt is elárulta, nagyjából mire készüljünk a zenés-táncos revüesten:
„A darabban semmi olyan nincs, amit még ne láttunk volna, legalábbis nem ilyen formában. Lesz például tánccsoport, Váczi Eszter és zenekara, egy kis Berki Krisztián, némi Madonna, remélhetőleg Tereskova és lábatlan hadirokkantként korszakos Karády-dalt dúdoló Szőke András.

Szőke úr az ő sajátos mozgásával, mint Lenin is fog balettezni. Tereskova – ha jön – előadja majd az Illatos a pinám című, szerintem rendkívül fontos slágerét.

Minden poént nem szeretnék lelőni, de aki eljön, az garantáltan jól fog szórakozni a tervezett három előadás mindegyikén.”

Egy megismételhetetlen este – háromszor egymás után

Május 9-én, 10-én és 11-én tehát irány az Akvárium, hiszen egy olyan gesammtkunstwerket, vagyis összművészeti alkotást láthatunk, amelyben egyesülnek a nagy művészeti ágak – tánc, muzsika, képzőművészet, irodalom, film – műfaji erősségei, randevút ad egymásnak a történelem és az emlékezet, és mindezt végtelen és végtelenül szellemes narratívájával megkoronázza az elmúlt évtizedek legkiemelkedőbb hazai humoristája, az ikonikus Fábry Sándor.

Mi? Etűdök Rókafűrészre
Mikor és hol?
Május 9-10-11, Akvárium, Budapest
Kik?
Szöveg: Fábry Sándor. Kép: dr Máriás. Rendezés: Csizmadia Tibor. Zene: Váczi Eszter és a Quartett, Csajkovszkij-Mc.Cartney, etc. Koreográfia: Varidance

Jegyek itt rendelhetők.

(Fotó: Hartyányi Norbert. A helyszínért köszönet a Pastrami étteremnek.)

etűdök rókafűrészre | fábry sándor | dr máriás | akvárium

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram