Fajó János és ellipszisek a budapesti Clark Ádám téren

A Leo Bistro és a Hotel Clark közös rendezvénysorozata, az Art Corner 2023. április 20-án nyitja meg legújabb, nagyszabású képzőművészeti kiállítását, a főszerepben a konstruktív geometria vezéralakjával, Fajó Jánossal. A Fajó Alapítvánnyal és Sárvári Zita kurátorral közösen tető alá hozott kiállításon a 2018-ban elhunyt képzőművész Ellipszisek témakörbe tartozó szitanyomataival, igazi ritkaságnak számító festményeivel és szobraival találkozhatunk a Clark Ádám tér 1. szám alatt. 

Tudom milyen nagy áttétel a síkon leegyszerűsítve-lemeztelenítve az ellipszis. Mégis izgat, vonz, komponálásra ingerel, ez a ravasz és rejtélyes síkforma – Fajó János

Fajó János (1937-2018) Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművész neve mára fogalommá vált. Konstruktív geometrikus művészete kulcsfontosságú a magyar művészet történetében. Kitartó, több évtizedes munkássága alatt egyedülálló szigorral kutatta az empirikus és geometriai jelenségeket.

Ismétlődő elemekből álló struktúrákkal, és azok variációival, foglalkozott széleskörű művészeti gyakorlatában. Gazdag életműve több ezer grafikai munka, szitanyomat, festmény, fali
objekt és szobor formájában maradtak ránk. Alkotásai tömör kijelentések, térbeli törvényszerűségek összefüggések vegytiszta képletei.

Nemcsak alkotói, de oktatói és szervezői tevékenysége is korának egyik legsokoldalúbb alkotójává tette. Utolsó nagy intézményi kiállítása 1991-ben a Műcsarnokban valósult meg, 2018-as halála óta kisebb, életművét, munkásságát tematikusan vizsgáló kiállítások születtek.

– Mind a magunk, mind a szálloda csapatának nevében mondhatom, hogy rendkívül nagy lépésnek tartjuk az Art Corner életében ezt a kiállítást, hiszen a magyar kortárs képzőművészet egyik legismertebb alakját tudjuk bemutatni a Leo Bistro és a Hotel Clark tereiben – mondja Vanta Viktor, a Leo Bistro és Rooftop Bar operatív igazgatója.

– Hiánypótló kezdeményezésnek tartjuk a Hotel Clark és a Leo Bistro által szervezett Art Corner eseménysorozatot, így nagy örömmel vágtunk bele a közös munkába 2023. év elején – mondta Váradi Mátyás, a Fajó Alapítvány kuratóriumi elnöke.

– Reméljük, hogy a tárlaton keresztül még szélesebb körhöz juthat el Fajó János munkásságának meghatározó szépsége, nem csak Budapesten, de az étterem és a hotel vendégein keresztül a magyar határokon túlra is.

– A kiállítás témájának az ellipszis motívumot választottuk, ami 1990-ben jelenik meg először az életműben, hogy aztán a 2000-es évektől közel 20 éven át uralja Fajó késői alkotói periódusát – meséli Sárvári Zita, a Heart & Cherry Limited alapítója, az esemény kurátora. – A motívum tökéletesen alkalmasnak bizonyult arra, hogy Fajó minimalista, optikai, konkrét és konceptuális művészeti törekvései egyszerre jelenjenek meg benne.

A kiállítás április 20. és június 20. között, mindennap 7:00-00:00, látogatható a Leo Bistro étteremben és a Hotel Clark szálloda földszinti tereiben.

(Fotók: Leo Bistro & Hotel Clark Budapest)

kiállítás | Art Corner | leo bistro | budapest | fájó jános

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom