Izlandon azt ajánlják, öleljünk fákat, amíg tart az izoláció

Az Izlandi Erdőkért Egyesület sem szeretne kimaradni a koronavírus-járvány okozta lelki nehézségek gyógyításából. Azt ajánlják a szigetország lakóinak, hogy amikor járják a természetet, iktassanak be egy új, lélekemelő tevékenységet: öleljenek fákat!

“Amikor megölelsz egy fát, először a lábujjaidra figyelsz, aztán a combok, a mellkas és végül az arc, ami találkozik a növénnyel. Nagyszerű érzés, kikapcsol és ellazít” – állítja Þór Þorfinnsson erdész.

Emellett az emberi kontaktus ritkítása miatti hiányérzetet is enyhítheti, különösen, ha rá tudunk hangolódni a természetre, és nem sietünk.

Fontos, hogy az új relaxációs tevékenységgel ne adjunk löketet a vírusnak, érdemes nem a karnyújtásnyira elérhető, esetleg túrajelzéssel is ellátott fákat ölelni, simítani, hanem kicsit besétálni az erdőbe, és olyan növényeket választani, amelyek magányosabbak.

Azt is megtudjuk az izlandiaktól, hogy nem elég egy felületes ölelgetés, de már öt perc alatt még több plusz energiát kaphatunk a természettől. A lényeg, hogy rá tudjunk hangolódni az aktivitásra. Persze, nem muszáj egy erdőig menni, a kerti gyümölcsfa is ugyanolyan jó lehet.

Ha már jól megy az átszellemülés, érdemes behunyni a szemünket is, és figyelni a fára, a természetre, és magunkra is.

Köztudott, hogy az izlandiak sokat járják a természetet, fontos aktivitásuk a túrázás, ám a járvány miatt őket is arra kérik, mindenképp tartsanak kellő távolságot a többi erdőjárótól. A séta fontos, de most ekkor is felelősségteljesnek kell lenni.

Erről a kedves tippről eszünkbe jutott Peter Wohlleben: A fák titkos élete című könyve, a 2018-as év egyik fontos műve. Minden természetszeretőnek kötelező volna, és biztosak vagyunk benne, hogy azoknak sokkal többet ad majd a faölelés, akik olvasták már.

Ők nem mosolyogják meg ezt a gesztust, hanem bátran élnek majd vele. Akár a kertben, a telken, az erdőben, a járvány ideje alatt, és utána is.

Ez is érdekelhet:
Így gyönyörködhetünk a világ legnagyobb konyhakertjének színpompás virágaiban

Nem maradnak közönség nélkül Hollandia csodakertjének virágai.

(Fotók: Unsplash)

fa | social distancing | koronajárvány | hug a tree | faölelés | bhután

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Ilyen a „havas mindfulness”, avagy 5+1 út a belső békéhez télen
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom