A fermentálás régebb óta jelen van az életünkben, mint gondolnánk, hiszen ott van a savanyúságban, a sörben, a sajtban és például a kombuchában is. Az erjedés tehát egy csodás folyamat, amiben az egyetlen kérdés az, mi volt előbb: a kovászos kenyér vagy a sör.
Mi az a fermentáció?
A fermentáció az a folyamat, amelyben a mikroorganizmusok, például az élesztőgombák vagy a baktériumok a szénhidrátokat alkohollá vagy savvá alakítják. A fermentált ételek csodálatos ízűek és jótékony hatással vannak bélrendszerünk egészségére is, de eredményesen vehetjük fel velük a harcot például az élelmiszer-pazarlás ellen is.
Mi kell a fermentáláshoz?
A fermentálás megkezdéséhez szükséges eszközök nagy része minden háztartásban megtalálható. Ilyenek például a befőttesüvegek, nagyobb mennyiségű savanyúkáposzta készítése estén pedig a műanyag vödrök is jó szolgálatot tehetnek.
Persze, vannak kifejezetten a fermentáláshoz gyártott erjesztőedények, amelyek súlyokkal vannak ellátva, így megakadályozzák azt, hogy az erjesztett élelmiszer a sós lé felszínére úszva megpenészedjen.
A kulcs a folyamatos nyomon követés
Az éppen erjedés alatt álló élelmiszerek állaga folyamatosan változik, éppen ezért gyakran ellenőrizni kell. Ha elmélyülten nyomon követjük a fermentálás alakulását, jobban meg fogjuk érteni magának a folyamatnak a lezajlását is és könnyebben megállapíthatjuk, mikor lesz fogyasztásra kész az ételünk.
Érdemes a fermentálást a káposztával és az egyszerű kovásszal kezdeni.
A savanyú káposztát aztán a legjobb magyaros ételekhez, így például a székelykáposztához is felhasználhatjuk, a kovászból pedig zseniális kenyereket és pékárukat készíthetünk.
Ha már az alapok jól mennek, jöhet a kísérletezés különböző összetevőkkel és ízprofilokkal. Van, aki miso pasztát, mézsört, különböző eceteket is bevet, de fűszerekkel is bátran lehet bánni.
Ételeinket egyetlen titkos, fermentált hozzávalóval emelhetjük még magasabb szintre. Ebben a cikkünkben eláruljuk, hogy melyik az az alapanyag, amelyik A marokkói konyhának fontos eleme, de a Közel-Keleten és a Földközi-tenger partvidékén is előszeretettel használják.
(Forrás: Thrillist, fotók: Getty)
fermentálás | konyhai praktika | praktika | tipp | trükk
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!