Close
Ezzel az egyetlen titkos hozzávalóval minden étel finomabb lesz

Ezzel az egyetlen titkos hozzávalóval minden étel finomabb lesz

Egészen különleges szintre emelhetjük ételeinket egyetlen titkos hozzávalóval.

Az umami, vagyis az édes, a sós, a savanyú és a keserű mellett az ötödik íz, amely a levesektől kezdve a salátaöntetig szinte minden ételnek jól áll. Az umami ugyanis zseniálissá alakítja fogásainkat. És hogy honnan lesz ötödik ízünk a legegyszerűbben?

Fermentált citromból!

Mi az a fermentált citrom?

A fermentált citrom eredetének a szakértők Észak-Afrikát szokták megjelölni, hiszen például a marokkói konyhának fontos eleme, de a Közel-Keleten és a Földközi-tenger partvidékén is előszeretettel használják.

Az elkészítése igazán egyszerű.

Első lépés: A citromokat cikkekre vagy kedvünk szerint karikákra vágjuk és sóba hempergetjük.

Második lépés: Szorosan egy tégelybe egymás mellé sorakoztatjuk, majd citromlé, sós víz, bors és fahéj oldatában fermentálni kezdjük.

Harmadik lépés: Türelemmel várakozunk, ahhoz, hogy tökéletes végeredményt kapjunk, a citromnak legalább három hétig a sós lében kell állnia.

A folyamat során a citrom megerjed, melynek során a citrom éles savassága csökken, a héj meglágyul. A fermentált citrusféle így csodás umami-forrássá válik, ami ráadásul felbontás után hűtőszekrényben hosszú ideig eláll.

Mihez kezdjünk vele?

A fermentált citromot felhasználás előtt gyors mozdulattal öblítsük le. A héját és a citrus húsát egyaránt felhasználhatjuk, tökéletes ízesítője lesz a csirkés ételeknek, vagy éppen a sült zöldségeknek. Ha összeturmixoljuk a fermentált ciromot, olyan masszát kapunk, amit mártásokba, vinaigrette-be, tésztákba, pácokhoz, mártogatósokhoz, sőt akár koktélokba is belekeverhetünk.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

fermentált citrom | konyhai trükk | trükk | konyhai praktika | praktika

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram