Close
Ez 2023 legjobb diétája, amit kész élvezet követni

Ez 2023 legjobb diétája, amit kész élvezet követni

Az U.S. News and World Report a mediterrán diétát nevezte meg 2023 legjobb diétájának. De mi is az étkezési forma egyedülálló, több évtizedes sikerének titka?  A mediterrán étrend ugyanis immár hatodik éve őrzi vezető pozícióját a legjobb diéták listáján.

A U.S. News és a World Report szerkesztői az év diétájának megválasztásakor orvosi tanulmányokat és különböző jelentéseket vettek alapul, felkértek egy szakértőkből, így orvosokból és dietetikusokból álló csoportot, hogy töltsenek ki egy negyven kérdésből álló kérdőívet, majd harminchárom újabb szakértő bevonásával állították fel a diéták profilját.

A több éves kutatás szerint a gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, a bab, a diófélék, a tenger gyümölcsei, a sovány baromfi és az extraszűz olívaolaj jót tesz az egészségnek és az általános közérzetnek. A mediterrán diéta pedig pontosan ezeket tartalmazza, ráadásul nemcsak egy érkezési forma, egy követendő étrend, hanem egy életmód, amelyhez igazán könnyű idomulni.

A mediterrán étrend előnye ráadásul az is, hogy a minőségre összpontosít, nem pedig egyetlen tápanyagra vagy élelmiszercsoportra.

A mediterrán diéta kifejezést Ancel Keys amerikai tudós tette világszerte ismertté. A szakértő az 1950-es években dél-olaszországi kisvárosokban élt, ahol megfigyelte az általa egészségesebbnek tartott emberek szokásait és összehasonlította ezeket a New York-ban élők életmódjával. Kimutatta, hogy

a mediterrán étrend követőinek körében alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

A diéta népszerűsége azóta is töretlen, nem csoda, hogy az UNESCO 2013-ban felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára. Ekkor hangsúlyozták: a diéta nemcsak az élelmiszerekről szól, hanem a közösségről is.

A közös étkezés az alapja a Földközi-tenger medencéjében a kulturális identitás és a közösségi élet megerősítése és megújítása. A mediterrán diéta a vendégszeretet, a kultúrák közötti párbeszédet és a kreativitást hirdeti, a változatosságon alapuló életmódot hangsúlyozza.

Az étkezés rituáléja, a lassú, megfontolt étkezés, a főzéssel töltött idő éppúgy kulcsfontosságú benne. A szakértők szerint azonban az életforma mindenkié és egyetlen apró lépéssel kezdődik, méghozzá azzal, hogy

leülünk vacsorázni azokkal, akiket szeretünk.

Te is szívesen fejtest ugranál a mediterrán diétába? Ebben a kisokosunkban minden fontos információt megtalálsz hozzá.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

mediterrán konhya | diéta | életmódváltás | mediterrán diéta | életmód

FOLYTASD EZZEL

Így készíti az olaszok kedvenc tésztáját a világ egyik legjobb séfje

Itt az igazság a fenyegető pezsgőhiányról

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram