Close
Életmód, amit öröm követni – Kisokos a mediterrán diétához

Életmód, amit öröm követni – Kisokos a mediterrán diétához

A News & World Report szerint 2021 legjobb étrendje a mediterrán diéta, amely az extrém korlátozások helyett inkább azokat a hozzávalókat és alapanyagokat hangsúlyozza, amiket bátran fogyaszthatunk. Ráadásul hosszú távon még a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának kialakulását is csökkenthetjük általa.

Mi a mediterrán diéta?

A mediterrán diétát a Földközi-tengert körülvevő országok, köztük Olaszország, Görögország és Spanyolország gasztronómiája inspirálta.

Az étrend alapjaiban különbözik minden mástól, hiszen nem azt javasolja, hogy kerüljük el teljes mértékben a zsírokat, hanem arra ösztönöz mindenkit, hogy olyan egészséges zsírokat adjanak ételeikhez, amelyek például a halakban, az olívaolajban és a diófélékben találhatók meg.

Központi elemei a friss, jó minőségű alapanyagok, melyek felhasználása a szezonalitáson alapul. Élelmiszerpiramisát olyan élelmiszerek alkotják, mint a gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a bab, a diófélék, a magvak és extra szűz olívaolaj. A piramis közepe a halakhoz és a tenger gyümölcseihez kapcsolódik, míg a legkisebb rész húsok és édességek számára van fenntartva.

Mit ehetünk és mit nem?

A mediterrán étrend egyik alappillére az extra szűz olívaolaj, amely elsődleges zsírforrásként szolgál. Sütéshez-főzéshez is felhasználható, de salátaöntetek és mártogatósok alkotóeleme is. A diétában kiemelt figyelem jut a friss gyümölcsöknek és zöldségeknek, de a magas keményítőtartalmú hüvelyesek, így a lencse és a csicseriborsó is fontos alapanyag, melyek segítik a vérnyomás szabályozását, kiváló antioxidánsként pedig támogatják az immunrendszer működését is.

A fehérjebevitelt elsősorban halakból fedezhetjük, amelyek gyulladáscsökkentő hatásuk mellett tele vannak vannak omega-3 telítetlen zsírokkal is, amelyek csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát. A mediterrán diéta egyéb jó fehérjeforrásait a baromfihúsok, a tojás, a sovány marhahús és a tejtermékek jelentik.

A mediterrán diéta a legegészségesebb étkezési rutin kialakítására törekszik, ezért nem a korlátozásokra hívja fel a figyelmet, hanem a tudatos hedonizmusra.

Ugyanakkor a fogyás reményében érdemes kerülni az alkohol és a desszertek fogyasztását, a feldolgozott élelmiszereket, és a magas cukortartalmú alapanyagokat.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a mediterrán étrendnek?

A mediterrán étrend hosszú távú követésével csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, megnő a várható élettartam, de egyes kutatások szerint kevésbé valószínű a depresszió és a demencia megjelenése is.

Itt pedig megmutatunk négy reggelit, ami karnyújtásnyira hozza a mediterrán tengerpartot.

(Fotók: Getty Images)

fogyókúra | táplálkozás | diéta | mediterrán | gasztronómia

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legjobb gasztrofesztiváljai

Kiderült, melyik a világ legjobb steakje

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram