Íme néhány, amit otthon ki lehet próbálni.
Eliopsomo
Az eliopsomo egy különleges mediterrán kenyér, amelybe belesütik az olajbogyókat és a fetát is, így egészen egyedülálló, sós ízvilága lesz.
A kenyeret általában fogyasztás előtt kissé meglocsolják olívaolajjal, amely még inkább kiemeli az aromáját.
Spanakopita, a görögök pitéje
Minden népnek megvan a maga pitéje. Míg mi általában gyümölcsökkel készítjük, addig a Földközi-tenger partvidékén sós változatban, helyi alapanyagok felhasználásával sütik meg.
Messze a legnépszerűbb töltelék az, amit a spenakopita is tartalmaz: azaz a spenót és a feta.
A görögök bármelyik napszakban előszeretettel fogyasztják, reggelire is. A sós pitékbe azonban alapvetően bármi kerülhet, készülhet hússal, sajttal, cukkinivel, paradicsommal is.
Pirítós tahinivel vagy humusszal
A mediterrán reggelik központi eleme lehet a pirítós és a tahini, vagy hummusz is.
A csicseriborsó, az olajosmagvak, a sajt, feta vagy labneh felhasználásával készülő kencék mellé érdemes friss zöldségeket is fogyasztani.
Joghurt zöldségekkel
A görög joghurtot ehetjük mézzel és gyümölccsel, de sós változatban is. Ha ez utóbbira vágyunk, szeleteljünk fel friss idényzöldségeket, például retket, és fogyasszunk mellé tahinit is!
Amennyiben kevésbé rohanós a reggelünk, érdemes a zöldségeket, például a spárgát, a cukkinit, a paradicsomot és a paprikát kissé megsütni, hogy aztán hozzákeverjük a joghurthoz egy kevés feta kíséretében.
Mi kell egy ütős villásreggelihez? Egy tökéletes quiche alaprecept felturbózva friss alapanyagokkal. Itt pedig elmeséljük, miért a füstölt lazacos Eggs Benedict a világ egyik legnépszerűbb brunch étele.
(Fotók: Getty Images)
villásreggeli | tipp | reggeli | mediterránVilágvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni
Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!