Íme néhány, amit otthon ki lehet próbálni.
Eliopsomo
Az eliopsomo egy különleges mediterrán kenyér, amelybe belesütik az olajbogyókat és a fetát is, így egészen egyedülálló, sós ízvilága lesz.
A kenyeret általában fogyasztás előtt kissé meglocsolják olívaolajjal, amely még inkább kiemeli az aromáját.
Spanakopita, a görögök pitéje
Minden népnek megvan a maga pitéje. Míg mi általában gyümölcsökkel készítjük, addig a Földközi-tenger partvidékén sós változatban, helyi alapanyagok felhasználásával sütik meg.
Messze a legnépszerűbb töltelék az, amit a spenakopita is tartalmaz: azaz a spenót és a feta.
A görögök bármelyik napszakban előszeretettel fogyasztják, reggelire is. A sós pitékbe azonban alapvetően bármi kerülhet, készülhet hússal, sajttal, cukkinivel, paradicsommal is.
Pirítós tahinivel vagy humusszal
A mediterrán reggelik központi eleme lehet a pirítós és a tahini, vagy hummusz is.
A csicseriborsó, az olajosmagvak, a sajt, feta vagy labneh felhasználásával készülő kencék mellé érdemes friss zöldségeket is fogyasztani.
Joghurt zöldségekkel
A görög joghurtot ehetjük mézzel és gyümölccsel, de sós változatban is. Ha ez utóbbira vágyunk, szeleteljünk fel friss idényzöldségeket, például retket, és fogyasszunk mellé tahinit is!
Amennyiben kevésbé rohanós a reggelünk, érdemes a zöldségeket, például a spárgát, a cukkinit, a paradicsomot és a paprikát kissé megsütni, hogy aztán hozzákeverjük a joghurthoz egy kevés feta kíséretében.
Mi kell egy ütős villásreggelihez? Egy tökéletes quiche alaprecept felturbózva friss alapanyagokkal. Itt pedig elmeséljük, miért a füstölt lazacos Eggs Benedict a világ egyik legnépszerűbb brunch étele.
(Fotók: Getty Images)
villásreggeli | reggeli | tipp | mediterrán
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!