Az olaszországi Amalfi-parti citromok nemcsak erőteljes aromájuk, zamatosságuk és kivételesen savas levük miatt világhírűek, hanem olykor a méretük miatt is. De lehet, hogy már nem sokáig beszélnek róluk annyit.
Az utóbbi időben turistamágnessé fejlődött part tájképe megváltozott, méghozzá a citromtermelők számára nem feltétlenül jó irányba.
A citromtermesztéssel foglalkozók megélhetését is veszélyeztető változás leginkább az urbanizációnak és az éghajlatváltozásnak köszönhető.
Előbbi oka az egyre nagyobb létszámban érkező turisták hada; a kiszolgálásuk érdekében a helyi lakosok az egykor citromteraszoknak használt területeket is szálláshelyekké alakították át.
A CNN szerint az éghajlatváltozás miatt emelkedő hőmérséklet gyakori tűzesetekhez is vezetett a ligetekben, egy másik, korábbi riport pedig arról tájékoztatott, hogy az egyre intenzívebb esőzések sárcsuszamlásokat okoznak és veszélyeztetik a régió citromfáit.
Az Experience Amalfi Coast közölte, hogy a régió azon dolgozik, hogy a turistaforgalmat kihasználva citromliget-túrákon keresztül felhívja a figyelmet a problémára. Ez pedig jó hír mind a gyümölcsöknek, mind pedig a gazdaságoknak, nem beszélve rólunk, úgyhogy a következő citromos pite sütésekor gondoljunk majd az Amalfi-parti termesztőkre.
A végtelen fehér homokmezőktől a drámai sziklafalakig Olaszországban minden ízlésnek megfelelő strandból lehet válogatni. A több mint 7500 kilométer hosszan elnyúló partszakaszok közül azonban nem könnyű kiválasztani a legjobbat. Segítünk.
(Forrás: mashed.com, fotók: Getty Images)
liget | olaszország | amalfi-part | veszély | termésÜvegpadló és északi fény is jár Európa legjobb rooftop bárjaihoz
Leállítják Franciaország egyik legrégebbi sajtjának gyártását a szárazság miatt
