Close
Ezért van veszélyben a világ egyik kedvenc citromja

Ezért van veszélyben a világ egyik kedvenc citromja

Az olaszországi Amalfi-parti citromok nemcsak erőteljes aromájuk, zamatosságuk és kivételesen savas levük miatt világhírűek, hanem olykor a méretük miatt is. De lehet, hogy már nem sokáig beszélnek róluk annyit.

Az utóbbi időben turistamágnessé fejlődött part tájképe megváltozott, méghozzá a citromtermelők számára nem feltétlenül jó irányba.

A citromtermesztéssel foglalkozók megélhetését is veszélyeztető változás leginkább az urbanizációnak és az éghajlatváltozásnak köszönhető.

Előbbi oka az egyre nagyobb létszámban érkező turisták hada; a kiszolgálásuk érdekében a helyi lakosok az egykor citromteraszoknak használt területeket is szálláshelyekké alakították át.

A CNN szerint az éghajlatváltozás miatt emelkedő hőmérséklet gyakori tűzesetekhez is vezetett a ligetekben, egy másik, korábbi riport pedig arról tájékoztatott, hogy az egyre intenzívebb esőzések sárcsuszamlásokat okoznak és veszélyeztetik a régió citromfáit.

Az Experience Amalfi Coast közölte, hogy a régió azon dolgozik, hogy a turistaforgalmat kihasználva citromliget-túrákon keresztül felhívja a figyelmet a problémára. Ez pedig jó hír mind a gyümölcsöknek, mind pedig a gazdaságoknak, nem beszélve rólunk, úgyhogy a következő citromos pite sütésekor gondoljunk majd az Amalfi-parti termesztőkre.

A végtelen fehér homokmezőktől a drámai sziklafalakig Olaszországban minden ízlésnek megfelelő strandból lehet válogatni. A több mint 7500 kilométer hosszan elnyúló partszakaszok közül azonban nem könnyű kiválasztani a legjobbat. Segítünk.

(Forrás: mashed.com, fotók: Getty Images)

olaszország | termés | amalfi-part | veszély | liget

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram