Close
Ezért van veszélyben a világ egyik kedvenc citromja

Ezért van veszélyben a világ egyik kedvenc citromja

Az olaszországi Amalfi-parti citromok nemcsak erőteljes aromájuk, zamatosságuk és kivételesen savas levük miatt világhírűek, hanem olykor a méretük miatt is. De lehet, hogy már nem sokáig beszélnek róluk annyit.

Az utóbbi időben turistamágnessé fejlődött part tájképe megváltozott, méghozzá a citromtermelők számára nem feltétlenül jó irányba.

A citromtermesztéssel foglalkozók megélhetését is veszélyeztető változás leginkább az urbanizációnak és az éghajlatváltozásnak köszönhető.

Előbbi oka az egyre nagyobb létszámban érkező turisták hada; a kiszolgálásuk érdekében a helyi lakosok az egykor citromteraszoknak használt területeket is szálláshelyekké alakították át.

A CNN szerint az éghajlatváltozás miatt emelkedő hőmérséklet gyakori tűzesetekhez is vezetett a ligetekben, egy másik, korábbi riport pedig arról tájékoztatott, hogy az egyre intenzívebb esőzések sárcsuszamlásokat okoznak és veszélyeztetik a régió citromfáit.

Az Experience Amalfi Coast közölte, hogy a régió azon dolgozik, hogy a turistaforgalmat kihasználva citromliget-túrákon keresztül felhívja a figyelmet a problémára. Ez pedig jó hír mind a gyümölcsöknek, mind pedig a gazdaságoknak, nem beszélve rólunk, úgyhogy a következő citromos pite sütésekor gondoljunk majd az Amalfi-parti termesztőkre.

A végtelen fehér homokmezőktől a drámai sziklafalakig Olaszországban minden ízlésnek megfelelő strandból lehet válogatni. A több mint 7500 kilométer hosszan elnyúló partszakaszok közül azonban nem könnyű kiválasztani a legjobbat. Segítünk.

(Forrás: mashed.com, fotók: Getty Images)

liget | olaszország | amalfi-part | veszély | termés

FOLYTASD EZZEL

Üvegpadló és északi fény is jár Európa legjobb rooftop bárjaihoz

Leállítják Franciaország egyik legrégebbi sajtjának gyártását a szárazság miatt

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom