Close
Nagyon szigorú szabályokat vezetett be Olaszország talán leglátványosabb helye

Nagyon szigorú szabályokat vezetett be Olaszország talán leglátványosabb helye

Amalfi egyszerre ad csodálatos természeti környezetet, történelmi múltat, lenyűgöző építészetet és fantasztikus gasztronómiát. És persze a tengerpartjuk is gyönyörű. Talán kicsit túlságosan is, mert manapság legalább annyira legendás a forgalma, mint a kolosszális panorámája. 

Rengeteg történet szól a kilométeres dugókról, és a megduplázódott vagy megháromszorozódott menetidőről – köszönhetően annak, hogy mindenki más is élvezné a kilátást.

A nagy járművek, köztük a turistákkal teli személyszállító furgonok egyre növekvő száma csak fokozza a kínokat, ráadásul az út időnként egysávosra szűkül és nehezen bevehető kanyarokkal tarkított.

Hamarosan jobbra fordulhatnak a dolgok a szerdán bevezetett új szabályoknak köszönhetően, melyeket azért hoztak, hogy legalább a felére csökkentsék a forgalmat – miközben ezzel egyidejűleg sokak nyaralását megkeserítik.

Pontosan mivel is?

Alternatív rendszámos rendszert vetettek be, ami azt jelenti, hogy a Vietri sul Mare és Positano közötti híres szakaszon a főszezon csúcsidőszakában csak minden második nap közlekedhetnek az autók. Páratlan napokon kizárólag a páratlan számra végződő rendszámmal rendelkező járművek használhatják az utat, páros napokon pedig a páros számúak.

Ezek a szabályok 10 és 18 óra között érvényesek egész augusztus hónapban, illetve június 15-től a hétvégéken egészen szeptember 30-ig. A tizenhárom tengerparti település lakosai, valamint a tömegközlekedési járművek, a taxik és a sofőrrel bérelt NCC-autók mentesülnek a szabályok alól (a hagyományos bérautók nem). A 10,36 méternél hosszabb járműveket is teljes egészében kitiltják, illetve ebben az évben már nem hajthatnak végig az úton a lakókocsik és a pótkocsis járművek sem reggel 6:30-tól  éjfélig. A hat méternél hosszabb és 2,1 méternél  szélesebb járművek csak bizonyos órákban használhatják az utat, csúcsidőszakokban tilos a közlekedés.

Az előírások betartatásáért a helyi rendőrség lesz a felelős, amely  szabálysértések esetén bírságot szabhat ki. Egyelőre nem tudni, milyen értékű összegekről lehet szó.

Angela Infante, a tengerpart kapujának számító Vietri sul Mare alpolgármestere elmondta, hogy az új szabályokra már régóta szükség volt. “Hétvégén nem lehet vezetni, az emberek otthon rekedtek” – mondta. A járvány előtt  néha akár hat kilométeres dugók is kialakulhattak a part mentén. Hihetetlenül lassan kell haladni, mert olyan sok az autó, gyakran teljes a blokád.”

Nem mindenki örül azonban a reguláknak. Antonio Ilardi, a szállodatulajdonosok helyi szövetségének elnöke nyílt levelében kérte a szabályok módosítását, mondván az új rendelkezések elriasztják a turistákat. “Lehetetlenné teszi, hogy páratlan számú napig maradjanak. Ha szerdán érkezel, csütörtökön nem tudsz elmenni.” Kompromisszumot javasolt, amely szerint a rendszer az érkezők számára megmaradhatna, de a turisták akkor hagyhatják el a tengerpartot, amikor akarják.

“A turistáknak el kell kellene menniük, amikor csak akarnak, hogy eljussanak a repülőtérre, a vasútállomásra vagy Salernóba. Az Amalfi-parton nem mindig könnyű tömegközlekedéssel utazni, különösen ebédidőben. Ezért kérünk az idei szezonra módosítást, hogy a szabályzat a tengerpartra való belépéskor legyen érvényes, a partról távozáskor viszont már nem”. A tengerparti szállodatulajdonosok azt kockáztatják, hogy “nehéz helyzetbe kerülnek”, ha a vendégek rossz rendszámú bérautóval érkeznek, és így bírságot kaphatnak.

A rendelet egyébként eredetileg 2020 áprilisában lépett volna hatályba, de a helyben benyújtott kifogások, és a világjárvány lelassította a folyamatot.

Ha pedig már kívülről-belülről ismered Olaszországot, érdemes ismeretlenebb partokra evezned.

(Forrás: CNN, fotók: Unsplash, Getty Images)

forgalom | korlátozás | Amalfi | olaszország | positano

FOLYTASD EZZEL

Ezért nem teszik fel a légiutas-kísérők a poggyászodat az ülés feletti tárolóba

Az Európai Bizottság is jóváhagyta a franciák úttörő tervét

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram