Nagyon szigorú szabályokat vezetett be Olaszország talán leglátványosabb helye

Amalfi egyszerre ad csodálatos természeti környezetet, történelmi múltat, lenyűgöző építészetet és fantasztikus gasztronómiát. És persze a tengerpartjuk is gyönyörű. Talán kicsit túlságosan is, mert manapság legalább annyira legendás a forgalma, mint a kolosszális panorámája. 

Rengeteg történet szól a kilométeres dugókról, és a megduplázódott vagy megháromszorozódott menetidőről – köszönhetően annak, hogy mindenki más is élvezné a kilátást.

A nagy járművek, köztük a turistákkal teli személyszállító furgonok egyre növekvő száma csak fokozza a kínokat, ráadásul az út időnként egysávosra szűkül és nehezen bevehető kanyarokkal tarkított.

Hamarosan jobbra fordulhatnak a dolgok a szerdán bevezetett új szabályoknak köszönhetően, melyeket azért hoztak, hogy legalább a felére csökkentsék a forgalmat – miközben ezzel egyidejűleg sokak nyaralását megkeserítik.

Pontosan mivel is?

Alternatív rendszámos rendszert vetettek be, ami azt jelenti, hogy a Vietri sul Mare és Positano közötti híres szakaszon a főszezon csúcsidőszakában csak minden második nap közlekedhetnek az autók. Páratlan napokon kizárólag a páratlan számra végződő rendszámmal rendelkező járművek használhatják az utat, páros napokon pedig a páros számúak.

Ezek a szabályok 10 és 18 óra között érvényesek egész augusztus hónapban, illetve június 15-től a hétvégéken egészen szeptember 30-ig. A tizenhárom tengerparti település lakosai, valamint a tömegközlekedési járművek, a taxik és a sofőrrel bérelt NCC-autók mentesülnek a szabályok alól (a hagyományos bérautók nem). A 10,36 méternél hosszabb járműveket is teljes egészében kitiltják, illetve ebben az évben már nem hajthatnak végig az úton a lakókocsik és a pótkocsis járművek sem reggel 6:30-tól  éjfélig. A hat méternél hosszabb és 2,1 méternél  szélesebb járművek csak bizonyos órákban használhatják az utat, csúcsidőszakokban tilos a közlekedés.

Az előírások betartatásáért a helyi rendőrség lesz a felelős, amely  szabálysértések esetén bírságot szabhat ki. Egyelőre nem tudni, milyen értékű összegekről lehet szó.

Angela Infante, a tengerpart kapujának számító Vietri sul Mare alpolgármestere elmondta, hogy az új szabályokra már régóta szükség volt. "Hétvégén nem lehet vezetni, az emberek otthon rekedtek" – mondta. A járvány előtt  néha akár hat kilométeres dugók is kialakulhattak a part mentén. Hihetetlenül lassan kell haladni, mert olyan sok az autó, gyakran teljes a blokád."

Nem mindenki örül azonban a reguláknak. Antonio Ilardi, a szállodatulajdonosok helyi szövetségének elnöke nyílt levelében kérte a szabályok módosítását, mondván az új rendelkezések elriasztják a turistákat. "Lehetetlenné teszi, hogy páratlan számú napig maradjanak. Ha szerdán érkezel, csütörtökön nem tudsz elmenni." Kompromisszumot javasolt, amely szerint a rendszer az érkezők számára megmaradhatna, de a turisták akkor hagyhatják el a tengerpartot, amikor akarják.

"A turistáknak el kell kellene menniük, amikor csak akarnak, hogy eljussanak a repülőtérre, a vasútállomásra vagy Salernóba. Az Amalfi-parton nem mindig könnyű tömegközlekedéssel utazni, különösen ebédidőben. Ezért kérünk az idei szezonra módosítást, hogy a szabályzat a tengerpartra való belépéskor legyen érvényes, a partról távozáskor viszont már nem". A tengerparti szállodatulajdonosok azt kockáztatják, hogy "nehéz helyzetbe kerülnek", ha a vendégek rossz rendszámú bérautóval érkeznek, és így bírságot kaphatnak.

A rendelet egyébként eredetileg 2020 áprilisában lépett volna hatályba, de a helyben benyújtott kifogások, és a világjárvány lelassította a folyamatot.

Ha pedig már kívülről-belülről ismered Olaszországot, érdemes ismeretlenebb partokra evezned.

(Forrás: CNN, fotók: Unsplash, Getty Images)

korlátozás | forgalom | új szabályok | positano | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom