Close
Az év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz

Az év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz

A fermentálás régebb óta jelen van az életünkben, mint gondolnánk, hiszen ott van a savanyúságban, a sörben, a sajtban és például a kombuchában is. Az erjedés tehát egy csodás folyamat, amiben az egyetlen kérdés az, mi volt előbb: a kovászos kenyér vagy a sör.

Mi az a fermentáció?

A fermentáció az a folyamat, amelyben a mikroorganizmusok, például az élesztőgombák vagy a baktériumok a szénhidrátokat alkohollá vagy savvá alakítják. A fermentált ételek csodálatos ízűek és jótékony hatással vannak bélrendszerünk egészségére is, de eredményesen vehetjük fel velük a harcot például az élelmiszer-pazarlás ellen is.

Mi kell a fermentáláshoz?

A fermentálás megkezdéséhez szükséges eszközök nagy része minden háztartásban megtalálható. Ilyenek például a befőttesüvegek, nagyobb mennyiségű savanyúkáposzta készítése estén pedig a műanyag vödrök is jó szolgálatot tehetnek.

Persze, vannak kifejezetten a fermentáláshoz gyártott erjesztőedények, amelyek súlyokkal vannak ellátva, így megakadályozzák azt, hogy az erjesztett élelmiszer a sós lé felszínére úszva megpenészedjen.

A kulcs a folyamatos nyomon követés

Az éppen erjedés alatt álló élelmiszerek állaga folyamatosan változik, éppen ezért gyakran ellenőrizni kell. Ha elmélyülten nyomon követjük a fermentálás alakulását, jobban meg fogjuk érteni magának a folyamatnak a lezajlását is és könnyebben megállapíthatjuk, mikor lesz fogyasztásra kész az ételünk.

Érdemes a fermentálást a káposztával és az egyszerű kovásszal kezdeni.

A savanyú káposztát aztán a legjobb magyaros ételekhez, így például a székelykáposztához is felhasználhatjuk, a kovászból pedig zseniális kenyereket és pékárukat készíthetünk.

Ha már az alapok jól mennek, jöhet a kísérletezés különböző összetevőkkel és ízprofilokkal. Van, aki miso pasztát, mézsört, különböző eceteket is bevet, de fűszerekkel is bátran lehet bánni.

Ételeinket egyetlen titkos, fermentált hozzávalóval emelhetjük még magasabb szintre. Ebben a cikkünkben eláruljuk, hogy melyik az az alapanyag, amelyik A marokkói konyhának fontos eleme, de a Közel-Keleten és a Földközi-tenger partvidékén is előszeretettel használják.

(Forrás: Thrillist, fotók: Getty)

 

fermentáció | praktika | trükk | nagy sztori | tipp

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Itt az első magyar luxustorta: bemutatkozott a szarvasgombával készülő La Truff’

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom