Máig nem dőlt el, melyik országhoz tartozik a Földközi-tenger titokzatos vulkánja

1831-ben egy vulkán bukkant fel Szicília partjaitól nem messze, Sciacca városa és Pantelleria szigete között. Rögtön több ország is szerette volna a magáénak tudni.

Először a Máltát elfoglaló britek tűzték ki zászlójukat a négy négyzetkilométeres, hatvanhárom méter magas szigetre, amit Graham-szigetnek neveztek el az Admiralitás Első Lordja után. A történet azonban ezzel nem ért véget. Ugyanis Két Szicília Királysága felháborodott a britek önkényes döntésén, és a sajátjára cserélte a zászlót, a szigetet pedig II. Ferdinánd után Ferdinandeának nevezte el.

A Lipari-szigetek, illusztráció

Következőként a franciák küldtek egy geológust a szigetre, majd a spanyolok is bejelentkeztek,

mielőtt azonban bármelyikük elérhette volna a helyszínt, a vulkánt egy egészen népmesei fordulattal elnyelte a tenger 1832 januárjában.

A titokzatos tűzhányó ma is  mintegy hat méterrel a Földközi-tenger felszíne alatt található, és tulajdonjoga továbbra is kérdéses. A vita kitartott az egész huszadik századon át, és még az amerikaiak is bevonódtak 1987-ben, amikor harci repülőik líbiai tengeralattjárónak hitték a földdarabot, és majdnem felrobbantották.

Pantelleria

A londoni Természettudományi Múzeum később felfedezte, hogy a tűzhányó valójában egy nagyobb, Empedocles nevű víz alatti vulkán része, és nem valószínű, hogy felbukkan még valaha a víz felszínén.

A vulkánok közül jelenleg a kitörni készülő izlandiról hallani a legtöbbet, de már Olaszország is kidolgozta az evakuációs tervet, ha kitörne a szupervulkán.

(Forrás: Express, képek: Getty Images)

 

Graham-sziget | vulkán | tűzhányó | sziget | Ferdinandea-sziget

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom