Így készül a rakott krumpli egy három Michelin-csillagos étterem séfjének konyhájában

A francia rakott burgonya eredetileg marhahússal készülne, ebben a vegetáriánus változatban azonban csupa fenntartható alapanyagok kaptak helyet.

Dominique Crenn a világ egyik legeredményesebb séfje, ráadásul az első női szakács, aki három Michelin-csillagot is bezsebelhetett éttermének. Munkássága során folyamatosan arra törekedett, hogy a konyhában végzett munkája több legyen ízletes ételek soránál. Aktívan kiáll a környezetvédelemért, éttermeiben nem készít húsokat, kizárólag fenntartható tengeri alapanyagokat és zöldségeket használ.

Tudását szívesen megosztja másokkal is, az egyik kedvenc receptje pedig az a klasszikus francia rakott burgonya, amelyben a marhahúst színes zöldségekre cserélte.

Hozzávalók:

  • 1 kilogramm burgonya
  • 2⁄3 csésze tejszín
  • 100 gramm szobahőmérsékletű vaj kockára vágva
  • 1,5 deciliter alaplé
  • 200 gramm tetszés szerinti félkemény sajt
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 darab sárgarépa meghámozva és felkockázva
  • 1 póréhagyma felkarikázva
  • 1 cukkini felkockázva
  • só, bors

Elkészítése:

Első lépés: A burgonyát megpucoljuk, egy közepes edénybe tesszük, felöntjük, sózzuk és puhára főzzük. Miután elkészült, leszűrjük, majd visszatesszük az edénybe. Hozzáadjuk a vajat és homogén állagúra pürésítjük! Hozzákeverjük a tejszínt is és félretesszük.

Második lépés: Egy serpenyőbe teszünk egy evőkanál olívaolajat, rádobjuk a felkockázott sárgarépát és tíz percig pirítjuk. Kiszedjük és félretesszük. A serpenyőt áttöröljük, majd újabb adag olívaolajon megfonnyasztjuk a póréhagymát is. Ezt is kiszedjük, félretesszük, majd jöhet ismét egy evőkanál olaj és a kockázott cukkini.

Harmadik lépés: Egy nagy serpenyőbe tesszük az összes lepirított zöldségeket, felöntjük 1,5 deciliter alaplével és nagyjából öt percig főzzük. Szüksége szerint sózzuk, borsozzuk.

Negyedik lépés: A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy hőálló tálat kivajazunk, az aljára tesszük a zöldségeket, majd ráhalmozzuk a burgonyapürét és egy villával elsimítjuk. Ráreszeljük a sajtot, betesszük a sütőbe és 20 perc alatt készre sütjük. Frissen fogyasztjuk.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty Images)

krumpli | rakottas | Michelin | francia rakottas | michelin csillagos séf

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom