Close
Így készíts tökéletes besamelt a séfek szerint

Így készíts tökéletes besamelt a séfek szerint

A besamel az öt francia alapmártás egyike, amelyet számos ételhez használunk, mint krémes összetevőt. Elengedhetetlen alkotóeleme a lasagne-nak, a croque monsieur-nek, a moussakának és a sajtos felfújtaknak.

A besamel csupán három összetevőből, lisztből, vajból és tejből főzött fehér mártás, amelyet

néhány alapszabály betartásával nagyon egyszerűen el lehet készíteni.

A legfontosabb, hogy alacsony hőfokon készítsük a mártást, hiszen így nem tud megégni. Van olyan szakács, aki megbarnítja a vajat, de van olyan is, aki ghee-vel készíti, pontosan azért, hogy megakadályozza a besamel elszíneződését.

Fontos, hogy magas zsírtartalmú, hideg tejet használjunk, a tejet folyamatosan adagoljuk, gyors mozdulatokkal, habverővel keverjük,

így a végeredmény tökéletesen homogén állagú, csomómentes lesz.

Döntsünk bármelyik megoldás mellett, érdemes megfontolnunk, hogy további ízek hozzáadásával emeljük a mártásunkat még magasabb szintre.

Számos esetben zseniális megoldás lehet egy kevés szerecsendió, kakukkfű, babérlevél, bors, koriander mustár vagy némi friss medvehagyma is.

(Forrás: Food&Wine, fotó: Unsplash, Getty Images)

aranyszabály | francia konyha | konyhai szabály | szósz | konyhai praktika

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legjobb gasztrofesztiváljai

Kiderült, melyik a világ legjobb steakje

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram