A besamel az öt francia alapmártás egyike, amelyet számos ételhez használunk, mint krémes összetevőt. Elengedhetetlen alkotóeleme a lasagne-nak, a croque monsieur-nek, a moussakának és a sajtos felfújtaknak.
A besamel csupán három összetevőből, lisztből, vajból és tejből főzött fehér mártás, amelyet
néhány alapszabály betartásával nagyon egyszerűen el lehet készíteni.
A legfontosabb, hogy alacsony hőfokon készítsük a mártást, hiszen így nem tud megégni. Van olyan szakács, aki megbarnítja a vajat, de van olyan is, aki ghee-vel készíti, pontosan azért, hogy megakadályozza a besamel elszíneződését.
Fontos, hogy magas zsírtartalmú, hideg tejet használjunk, a tejet folyamatosan adagoljuk, gyors mozdulatokkal, habverővel keverjük,
így a végeredmény tökéletesen homogén állagú, csomómentes lesz.
Döntsünk bármelyik megoldás mellett, érdemes megfontolnunk, hogy további ízek hozzáadásával emeljük a mártásunkat még magasabb szintre.
Számos esetben zseniális megoldás lehet egy kevés szerecsendió, kakukkfű, babérlevél, bors, koriander mustár vagy némi friss medvehagyma is.
(Forrás: Food&Wine, fotó: Unsplash - Carnivore Style, Getty Images)
besamel | konyhai praktika | szósz | főzés | francia mártás
A tökéletes krumplipüré receptje létezik, és most meg is osztjuk veled
A River Diva hajó fedélzetén egy egészen új Budapest-élménybe kóstoltunk bele
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!