A besamel az öt francia alapmártás egyike, amelyet számos ételhez használunk, mint krémes összetevőt. Elengedhetetlen alkotóeleme a lasagne-nak, a croque monsieur-nek, a moussakának és a sajtos felfújtaknak.
A besamel csupán három összetevőből, lisztből, vajból és tejből főzött fehér mártás, amelyet
néhány alapszabály betartásával nagyon egyszerűen el lehet készíteni.
A legfontosabb, hogy alacsony hőfokon készítsük a mártást, hiszen így nem tud megégni. Van olyan szakács, aki megbarnítja a vajat, de van olyan is, aki ghee-vel készíti, pontosan azért, hogy megakadályozza a besamel elszíneződését.
Fontos, hogy magas zsírtartalmú, hideg tejet használjunk, a tejet folyamatosan adagoljuk, gyors mozdulatokkal, habverővel keverjük,
így a végeredmény tökéletesen homogén állagú, csomómentes lesz.
Döntsünk bármelyik megoldás mellett, érdemes megfontolnunk, hogy további ízek hozzáadásával emeljük a mártásunkat még magasabb szintre.
Számos esetben zseniális megoldás lehet egy kevés szerecsendió, kakukkfű, babérlevél, bors, koriander mustár vagy némi friss medvehagyma is.
(Forrás: Food&Wine, fotó: Unsplash - Carnivore Style, Getty Images)
szósz | konyhai szabály | francia mártás | aranyszabály | besamel
Dubaj a multikulturális gasztronómia egyik fellegvára is
Ilyen az, amikor a Balatonnál prezentál Michelin-csillagos élményebédet egy legendás olasz séf
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!