Így készíts tökéletes besamelt a séfek szerint

A besamel az öt francia alapmártás egyike, amelyet számos ételhez használunk, mint krémes összetevőt. Elengedhetetlen alkotóeleme a lasagne-nak, a croque monsieur-nek, a moussakának és a sajtos felfújtaknak.

A besamel csupán három összetevőből, lisztből, vajból és tejből főzött fehér mártás, amelyet

néhány alapszabály betartásával nagyon egyszerűen el lehet készíteni.

A legfontosabb, hogy alacsony hőfokon készítsük a mártást, hiszen így nem tud megégni. Van olyan szakács, aki megbarnítja a vajat, de van olyan is, aki ghee-vel készíti, pontosan azért, hogy megakadályozza a besamel elszíneződését.

Fontos, hogy magas zsírtartalmú, hideg tejet használjunk, a tejet folyamatosan adagoljuk, gyors mozdulatokkal, habverővel keverjük,

így a végeredmény tökéletesen homogén állagú, csomómentes lesz.

Döntsünk bármelyik megoldás mellett, érdemes megfontolnunk, hogy további ízek hozzáadásával emeljük a mártásunkat még magasabb szintre.

Számos esetben zseniális megoldás lehet egy kevés szerecsendió, kakukkfű, babérlevél, bors, koriander mustár vagy némi friss medvehagyma is.

(Forrás: Food&Wine, fotó: Unsplash - Carnivore Style, Getty Images)

besamel | főzés | francia konyha | konyhai szabály | mártás

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Itt van az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted az őszi hagyományokat
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom