Close
Hét aranyszabály a tökéletes sült hal elkészítéséhez

Hét aranyszabály a tökéletes sült hal elkészítéséhez

A hal rendkívül népszerű alapanyag az ünnepi időszakban. A hagyományos karácsonyi menüben halászléként vagy rántott halként kerül a leggyakrabban a tányérra, de azok is tökéletes fogásokat készíthetnek általa, akik valami újdonságra vágynak.

Argiro Barbarigou görög séf összegyűjtött hét aranyszabályt, aminek betartásával bárki isteni sült halat tud tenni az ünnepi asztalra elképesztően rövid idő és minimális energiabefektetéssel.

1. Gondosan válasszuk meg az alapanyagot! A séf szerint a hal akkor jó, ha a pikkelyei vékony, nyálkás bevonattal rendelkeznek, ez ugyanis az alapanyag frissességét mutatja. Szintén erre utal, ha a hal fényes, élénk színű, feszes, a szeme pedig átlátszó.

2. A serpenyőben való sütéshez a kevésbé zsíros halak a legjobb választások, érdemes kisebb testű halakban gondolkodni, mivel azok könnyebben elkészíthetők bárki számára.

3. Sütés előtt győződjünk meg arról, hogy a halfilé száraz, ugyanis, ha nedves marad, az olaj pattogni kezd alatta, ami égési sérüléseket is okozhat. A séf szerint először a halnak azt a felélt érdemes a serpenyőbe helyezni, amelyet a tányéron fölfelé szeretnénk megjeleníteni. Azt javasolja, hogy annyi olívaolajon süssük, hogy a hal vastagságának egyharmadáig érjen, így nem tud túl sok zsiradékot felszívni magába sülés közben.

4. Az olívaolaj közepes vagy annál kicsivel magasabb hőfokon éri el az ideális sütési hőmérsékletet. Amikor azt látjuk, hogy a serpenyő aljában hullámzik az olívaolaj, beletehetjük a halunkat.

5. Egyszerre mindig kevés halat tegyünk az olajba! Minél többet halmozunk ugyanis bele, annál jobban lehűti az olajat, így a hal nem tud ideálisan sülni benne, a bőr pedig nem fog szépen lepirulni, hanem felszívja magát olajjal. Ha a hal megsült, helyezzük papírtörlőre, hogy megőrizhessük tökéletes állagát!

6. Sütés közben figyeljük, hogyan változik meg a hal színe! Amikor szépen kifehéredett, jöhet a másik oldal! A serpenyőben elegendő csak egyszer megfordítani a filét.

7. A legfontosabb szabály pedig az, hogy az előkészítés során ne spóroljunk a fűszerezéssel. A hal mindkét oldalát alaposan sózzuk, borsozzuk, és használjunk édesköményt vagy rozmaringot a további ízesítéséhez!

(Forrás: Food & Wine, fotók: Unsplash)

sült hal | aranyszabály | hal | tipp | karácsony

FOLYTASD EZZEL

Hét ország, hét fantasztikus karácsonyi étel

Egészen különleges koktélok hódították meg a világ legjobb bárjait 2022-ben

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram