Close
Döbbenetes, mit kell tenniük a szüretelőknek azért, hogy ne menjen tönkre a szőlő és jó legyen az idei termés Franciaországban

Döbbenetes, mit kell tenniük a szüretelőknek azért, hogy ne menjen tönkre a szőlő és jó legyen az idei termés Franciaországban

A francia perzselő nyár kevesebb termést ígér, de a szakértők szerint jó minőséget garantál.

Az elmúlt évben az éghajlatváltozás világszerte hatással volt a szőlőtermesztésre és a bortermelésre. Franciaországban hatalmas kihívás elé állította a dijoni mustár és a Salers sajt gyártóit, de az ország talán legnagyobb exportcikke, a bor minőségében is változást hozott.

Az európai országban tapasztalható rendkívüli hőség várhatóan csökkenti az idei bortermelést – adta hírül a Reuters.

A kevesebb termés azonban jobb minőséget is hozhat magával.

Jerome Volle borász szerint a borok drágábbak is lesznek, hiszen a kibontakozó simaság és aromák egészen kivételes 2023-as évjáratú bort ígérnek. Volle-nak Ardèche régióban van ültetvénye, a tapasztalatai alapján a termés idén 10-20 százalékkal kevesebb, de Jérôme Despey, Franciaország legnagyobb mezőgazdasági szakszervezetének alelnöke szerint egész Dél-Franciaországban csökkent a termelés mennyisége.

A múlt héten ráadásul a Rhône-völgyben a hőmérséklet a 42 Celsius-fokot is elérhette, ezért a francia hatóságok azt kérik a szüretelőktől, hogy csak reggel dolgozzanak és azelőtt hagyják abba a munkát, hogy túlságosan felmelegedne a hőmérséklet.

Volle például a múlt héten hajnali háromkor kezdett el dolgozni. Azt mondja, az éjszakai szüret nemcsak abban segíti, hogy a munkavégzés hatékonyabb legyen, hanem a hőség okozta aromakárosodást is megelőzheti ezáltal.

Tavaly hasonló szárazságot élt meg Franciaország, a pezsgőgyártók mégis eredményes évet zárhattak és végig optimisták voltak a 2022-es évjáratot illetően. Idén a dél-franciaországi borászok érzik ugyanezt.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty, illusztráció)

borgyártás | szőlőültetvény | ültetvény | szőlőtermelés | szőlő

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram