Close
Így lesz a fürdőszobából nappali – Új fürdőszobatrendek

Így lesz a fürdőszobából nappali – Új fürdőszobatrendek

Valószínűleg arra a kérdésre, hogy mi a kedvenc helyiségünk az otthonunkban, kapásból válaszolnánk, hogy a hálószoba vagy a nappali – a pihenés és a kikapcsolódás helyszínei. De mi a helyzet a fürdővel, ahol minden napunk indul és végződik, ahol a praktikum és a dizájn együttállása – a jellemzően kicsi alapterület miatt – mindennél fontosabb? Megnéztük a legaktuálisabb fürdőszobatrendeket.

A fürdőszoba a tisztaság és az intimitás bástyája, ezért az egyik legfontosabb helyiség is – csak épp mindenki mást helyez kicsit előtérbe. Valakinek a kádban töltött hosszú, forró fürdőzések, másnak a relaxáció vagy a zuhany alatti gyors felfrissülés, esetleg a sminkelés helyszíne is. A hely egy, a funkció sok.

Ma pedig már korántsem ritka, hogy a fürdőszoba megtervezésénél is éppen akkora szerepet kap a csempe, a színtematika vagy a bútorok kiválasztása, mint egy konyhatervezésnél. A modern fürdőszobákban ugyanúgy tetten érhetőek a mai, divatos lakberendezési stílusok, mint a nappaliban vagy a hálószobában.

#1. A matt fekete mellett reneszánszát éli a réz és az arany

Az ipari stílusnak már régóta elengedhetetlen részei a matt fekete és a fémes, hidegebb árnyalatok, melyek a fürdőszobai szaniterekben is egyre inkább megjelennek, egyszerre régi és modern hangulatot kölcsönözve a fürdőszobánknak.

A századközepi modern stílussal összhangban azonban a patinás, nagyszüleink fürdőszobának emlékeit idéző réz- vagy aranyozott csapok is reneszánszukat élik. A melegebb árnyalatok luxushangulata jól kombinálható modern bútorokkal, merész színekkel vagy hangsúlyos csempékkel.

#2. Minták és formák a padlótól a plafonig

A megszokott szögletes, a tisztaságot jelképező fehér vagy világos színű fürdőszobacsempék helyett ma egyre bátrabban választunk mintás, erős színű, vagy a megszokottól eltérő formájú csempéket.

Ahogy a divatban, a fürdőszobákban is hódít a color blocking, azaz a színre színt trend, de legalább ennyire népszerű a visszafogottabb, korántsem kevésbé érdekes hatást keltő, különböző formájú csempék keveredése. Akárcsak a mintás cementlapok: bármely ipari, városi modern vagy bohém lakásnak tökéletes kiegészítője lehet egy jól megválasztott minta és színkombináció.

#3. Szokatlan szereplők: nővények, tapéták és műalkotások a nappalin túl

A fürdőszoba mára szinte különálló élettér lett – ennek megfelelően pedig egyre több dekorációs ötlet kerül át a nappaliból vagy a hálószobából.

Egy-egy nagyobb, hangsúlyos növény élettel tölti meg a teret, de a nedves környezetet kedvelő művészeti alkotások, kisebb festmények vagy plakátok is egyre közkedveltebb szereplők – persze csak megfelelő keretbe zárva.

A csempe mellett pedig a igazán bátrak fürdőjében hódít a nappalik és hálószobák elmúlt évekbeli nagy visszatérője, a tapéta, de az ipari stílust jellemző téglafal is egyre inkább belopódzik a fürdőbe – persze leginkább egy, a vizes részektől lehetőleg minél távolabb eső falat választva ki erre a célra.

A stílus és a funkcionalitás mellett azonban a mai, környezettudatosságtól hangos világban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a fürdőszoba lakásunk egyik legnagyobb vízfogyasztási helyiségeként különös figyelmet igényel. Szerencsére nagyobb átalakítások nélkül is tehetünk ennek érdekében: nyomásszabályozóval ellátott zuhanyzófejjel, mozgásérzékelő csapteleppel kontrollálhatjuk a vízfogyasztást, de a környezetbarát tisztítószerek, az energiatakarékos égők, az organikus anyagokból készült fürdőszobai textíliák és az újrahasznosított papírból készült kiegészítők is mind hozzájárulnak a zöldebb fürdőzéshez.

Mert legyünk akár az órákon át tartó fürdőzést kedvelő hedonisták vagy a gyors zuhanyzás hívei, a fürdőszoba mára a lakásunk egy különálló szentélyeként legalább annyit mesél rólunk, mint a nappalink.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

fürdőszoba | századközepi modern | kép | dizájn | növény

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Mintha csak a táj emelte volna ki magából ezt a meseszép mexikói kőházat

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram