Close
A Financial Times a tokaji furmintokat dicsőíti

A Financial Times a tokaji furmintokat dicsőíti

Egészen átfogó és értő cikkben szólnak a Financial Times hasábjain a tokaji borkészítésről és az egyre jobb furmintok pozicionálásáról. Jancis Robinson borszakíró értekezésében megvizsgálja, miért volt szükség a mézédes aszúk mellett egy száraz borral is előrukkolni a területen, ráadásul úgy, hogy a furmintban rejlő lehetőségeket akár előbb is felismerhettük volna. 

Hosszú évek áldozatos munkájába telt, hogy legalább már hazai boros körökben téma és fontos tényező a furmint. Szépen fejődik az export is, de a tájegység még sokáig az aszúk hagyományának árnyékában alkot és él. Nem mintha ne lennének fantasztikus aszúk és maga az eljárás, a tradíció ne volna értékes, a felsőkategóriás borok pedig világhírűek, de mégis szükség van a vérfrissítésre, ami már jócskán meg is kezdődött a vulkanikus eredetű Tokajban.

Robinson a kezdetektől megvizsgálja a vidéket, és kijelenti, hogy az édes borok egyszerűen nem divatosak már, a korral pedig haladni kell.

Természetesen szépen szól Szepsy Istvánról, aki nélkül talán sosem született volna meg az új tokaji furmint. Szepsy, aki 2000-ben elkezdett kisérletezni, mára a vidék legelismertebb, legfontosabb borásza lett, bátor volt Mádon az Úrágya dűlő szőlőivel próbákozni, és meglátta a potenciált a tokaji száraz borok előállításában. Sőt, a vidék többi gazdálkodójának is elhintette az ötletét: a nagyon magasra pozicionált desszertborok mellett ezek a dűlők és szőlők alkalmasak száraz fehérborok készítésére, ásványos, nagyon jellegzetes, dűlőszelektált borok gyártására is.

Nem véletlen, hogy a Financial Times szakírója jól ismeri a furmintokat, hiszen barátja és kollegája Hugh Johnson, a Royal Tokaji egyik alapítótagja.

Szerencsés egybeesés, és mi csak örülni tudunk ennek, hiszen nagy munka van a furmintok készítésében és népszerűsítésükben is. Londonban például már másodjára tartják meg a Furmint Februárt, mikor a legsikeresebb furmintok mutatkoznak be nemzetközi szakértők előtt.

Jancis Robinson kóstolt, szakértett, és egyértelműen Szepsy István klasszis borait kedvelte a legjobban. A bemutatott borok között a legjobb ár/érték arányokat Bartáéknál, a Carpinus Borászatnál, a Disznókőnél, a Dobogónál, a Grand Tokajnál, a Szarka Pincénél és Zsiraiéknál találta.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images) 

 

bor | szepsy istván | furmint | financial times | borkészítés

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram