Az utazás fő mozgatórugói nemcsak a természeti szépségek, a művészeti alkotások, az építészeti remekművek lehetnek, hanem a kulináris élmények is. 2024-ben ez a tíz gasztronómiai fellegvár vonzza majd az utazókat.
Toronto
Toronto hosszú utat tett meg ahhoz, hogy egy izgalmas fine dining szcénával rendelkező várossá váljon. A Michelin Guide 2022-ben nézett először körbe a városban és idén összesen tizenöt éttermet jutalmazott csillaggal, miközben a Frilu számára zöld csillagot is kiosztott. A hely tulajdonosai, John-Vincent és Sandra Troiano saját farmot alapítottak, az éttermük pedig az ott megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket használja fel. Az éttermi élelmiszer-hulladékokat komposztálják, így azok visszakerülnek a körforgásba.
Zágráb
Horvátország számos csodálatos úti céllal rendelkezik, legyen szó a dalmát hegyekről, Isztriáról vagy a lenyűgöző szigeteiről. Zágráb pedig nemcsak kulturális központja az országnak, hanem gasztronómiai életének origója is. Kiemelkedő éttermei közé tartozik a Noel, ahol fantasztikus kóstoló menüt ehetünk végig. Érdemes tenni egy kitérőt Plešivica borrégiójába is, a fenntartható gasztronómia remekeiért pedig a Korak étterembe ajánlott betérni. A fine dining-helyek közül kiemelkedik az Agli Amici Rovinj, ahol Simone De Lucca séf kiváló olasz-horvát ételeket kínál.
Valletta
Valletta készen áll arra, hogy bulifővárosból a gasztronómia egyik világhírű fellegvárává váljon. Az UNESCO világörökség részének számító óváros lélegzetelállító szépségének és történelmének köszönhetően vetekszik Olaszország híres központjaival. Máltát 2020 óta értékeli a Michelin Guide, mára pedig már hat olyan étteremmel is büszkélkedhet, amely legalább egy csillagot bezsebelt. A Roselli Hotelben található Under Grain Victor Bong séf vezetésével testesíti meg a máltai fine dining csúcsát.
Isztambul
A kolosszális városban a kelet és a nyugat találkozik, ez pedig az ízletes, gazdag és igazán változatos kulináris kultúrában is megjelenik. Az újhullámos helyi gasztronómia vezetője az éttermének két Michelin-csillagot is szerzett Fatih Tutak. Érdemes kiemelni még a Neolokal séfjét, Maksut Aşkart is, aki bebizonyítja, hogy a török konyha egyszerre lehet innovatív, hagyományos és fenntartható.
Anglia, Londonon túl
London túl sokáig jelentett egyet a brit gasztronómiával, mára azonban új vetélytársai akadtak. A lancashire-i Moor Hall például továbbra is a legmagasabb kulináris színvonalat képviseli, a somerseti Osip pedig friss, előremutató megközelítést kínál. Az Andrew Fairlie étterem, a Gleneagles, a skóciai Perthshire és a cumbriai Cartmelben található L'Enclume azonban tökéletes választás lehet azok számára, akik a város nyüzsgése elől menekülnének.
Szingapúr
Jövőre minden út Szingapúrba vezet, azon belül is az ausztrál séf, Josh Niland Fysh által irányított, Edition szállodában működő, tengeri ételekre szakosodott éttermébe. Egy másik, feltörekvő hely az Air étterem, ahol elegáns francia konyhát vezetnek és szédítő választékot kínálnak.
Milánó
Olaszország divat- és dizájn központja immár a fine dining fővárosa is lehet. Enrico Bartolini három Michelin-csillagos éttermében, a Mudec-ben elképesztően összetett a gasztronómiai kínálat; magabiztos és kifinomult. De nem ez az egyetlen hely, amit érdemes arrafelé felkeresni. Kihagyhatatlannak számít a Verso Capitaneo és az Iyo is. Utóbbi a japán konyha csúcsát képviseli az olasz gasztronómiai szcénában.
Rijád
Rijád a világ konyháinak olvasztótégelye, hiszen megtalálható ott minden a klasszikus francia éttermektől kezdve a japán, spanyol és dél-amerikai konyháig. A közelmúltban megnyílt Nozomigives a showelemeivel egyedi élményt nyújt, az MNKY HSE pedig kortárs latin-amerikai konyhájával kínál meghitt hangulatot. A Myazu-t pedig egész Szaúd-Arábia legjobb éttermeként tartják számon.
Fokváros
Sokszínűség, dinamizmus, csodálatos éghajlat, gazdag és változatos borkínálat – ebben a közegben erősödik napról napra a dél-afrikai város fine dining szcénája. Ennek éllovasa a Fyn, amely a klasszikus konyhatechnológiát ötvözi a modernitással és az alapanyagok tiszteletével. A James Gaag séf által vezetett La Colombe kiemelkedő kínálata mellett a Reverie Social Table is megér egy estét. Azok pedig, akik kitekintenének Fokvárosból, kihagyhatatlan helynek számít a Paternoster Wolfgat, amely egyes gasztroszakértők szerint a világ legjobbja.
Miami
A város vibráló sokszínűsége visszaköszön Miami fine dining-kínálatában is, melyet a magas színvonalú, klasszikus francia konyhát követő, két Michelin-csillagos L'Atelier koronáz meg. Az Elcieloban kolumbiai ételeket, a Hidenben pedig japán omakasét fogyaszthatunk. Érdemes azonban fejest ugrani az éjszakai életbe is, hiszen az is tartogat különleges gasztronómiai meglepetéseket.
(Forrás: Fine Dining Lovers, fotók: Getty)
étterem | nagy sztori | gasztronómia | fine dining | úti cél
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!