Close
Holnap hajnalban nézz fel az égre, hihetetlen meteorraj és csillaghullás jön

Holnap hajnalban nézz fel az égre, hihetetlen meteorraj és csillaghullás jön

Az év leglátványosabb csillaghullása jön kedd hajnalban, érdemes vekkert állítani rá!

A napokban láttál már pár hullócsillagot az égen hajnalban? Akkor a Geminidák tagjait láttad, ami az egyik leglátványosabb meteorraj a világon. A Geminidák pedig a legtöbbet december 13-ról 14-re virradó hajnalban olyan csillaghullást hoznak, amit joggal lehet az év csillaghullásának is hívni.

A Geminidák nevét az Ikrek csillagképről kapta, a meteorrajt pedig 1862-ben fedezték fel, így meglehetősen fiatalnak mondható (a Perseidákat például időszámításunk szerint 36-ban, a Leonidákat pedig 902-ben észlelték először őseink).

“A Geminidák első megfigyelései során még kevésbé tűnt aktívnak, mindössze tíz-húsz meteort lehetett látni óránként. Az idő előrehaladtával szerencsére nagyot nőtt az aktivitása, napjainkra akár 120-150 hullócsillagot is számolhatunk a legsűrűbb csúcsidőszakban. Percenként akár két izzó csíkot húzhatnak a Föld légkörében felizzó meteorok a decemberi égbolton”

– tájékoztat a Svábhegyi csillagvizsgáló weboldala.

A Geminidák Bajorországban

És mikor és hova nézzük pontosan? Nos december 14-én hajnaltól nézhetjük az eget egészen napfelkeltéig; ez 7:23-kor van pontosan, úgyhogy érdemes eddig nézni.

A csúcspont viszont, mikor percenként kb. 150 meteor érkezik, reggel nyolc órára esik, szóval azt sajnos nem lehet látni – de a hajnali műsor is parádésnak ígérkezik. Dél felé fordulva érdemes az egész eget kémlelnünk, a meteorraj tagjai ugyanis bárhol feltűnhetnek; általában sárga fénnyel izzanak fel, miközben óriási sebességgel érkezve elégnek a Föld légkörében. Szerintünk érdemes felkelni rá!

(Fotók: Getty, forrás: HVG)

csillaghullás | meteorraj | csillag | meteor

FOLYTASD EZZEL

Gyalog, lóháton és kerékpárral is bejárhatjuk Erdély gyönyörű új túraútvonalát

Meghitt hangulatban veszik fel a versenyt a villanyszámlával ezek a brit pubok

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom