Close
Új piramis jelent meg Gízában, az egész világ felkapta rá a fejét

Új piramis jelent meg Gízában, az egész világ felkapta rá a fejét

A francia fotós és street artos, JR műve.

A sikeres 2021-es Greetings from Giza installációt követően JR egy új, interaktív műalkotással tért vissza Egyiptomba. A művész a már jól ismert Inside Out Project-et hozza a piramisok ősi helyszínére az Art D’Égypte Forever Is Now II című művének részeként. Az interaktív installációban november 10-ig lehet részt venni, majd november 30-ig lesz megtekinthető.

A Gízában rendezett Forever Is Now II kiállítás részeként

JR a látogatók portréit élethűnél nagyobb műalkotásokká alakítja, amelyek hátterében az ikonikus piramisok állnak.

A képeket a művész piramis alakú fotófülkéjéből készítik, a résztvevők pedig képeiket felragaszthatják a standon kívül felállított három plakáthely egyikére.

Ilyen módon a látogatók nyomot hagynak Egyiptom hosszú művészettörténetében.

A most a gízai piramisoknál is megjelenő Inside Out Project-et a francia művész azzal a céllal hozta létre, hogy bevonja a közönséget a művészet alakításába. Azt tapasztalta ugyanis, hogy az emberek a világ legkülönbözőbb pontjairól érkeznek a Louvre-ba, de gyorsan hátat is fordítanak neki, hogy egy szelfit készítsenek az ikonikus üvegpiramisnál. A művész ekkor hozta létre azt az anamorfózisát, ami szabályosan eltüntette az épületet.

Ebben az összefüggésben JR gízai installációja új szemüvegen keresztül közelíti meg a szelfikészítés jelenséget. Ahelyett, hogy hátat fordítanának a négyezerötszáz éves helyszínnek, a résztvevők a saját portréjukat mutatják be előtte.

Bár az óriásplakátok arcai folyamatosan változnak, az ősi háttér ugyanaz marad,

így a járókelők reflektálni tudnak a mulandóságra egy olyan ikonikus helyen, ahol az idő más értelmet nyer.

(Forrás: Designboom, fotók: Justin Weiler)

installáció | piramis | gíza | művészet

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram