A világ egyik legrégibb és legpatinásabb, családi tulajdonú whiskygyártó üzemének története több mint 125 éve kezdődött. A Glenfiddichből azóta legenda lett, 1937-es single maltjuk az egyik legritkább és legdrágább whisky a világon, párlataik karkateres ízvilága pedig a legkeresettebb skót whiskyk közé emelte. De vajon mi rejlik a titkos családi recept mögött? Utánajártunk.
William Grant húsz éven át dédelgette az álmot, hogy egyszer majd ő készíti a skót felvidék legfinomabb alkoholos italát. Az álomból szenvedéllyel, kitartással és családi összefogással valóság lett. 1886 nyarán kilenc gyermekének segítségével Grant letette a szeszfőzde alapkövét, amit aztán egyévnyi folyamatos építkezés követett.
1887 karácsonyának napján végre kicsordult az első csepp ital a lepárló üstből, és megszületett a Glenfiddich márka, ami a kelta nyelvben annyit tesz: a szarvas völgye.
Az évtizedek során Grant szenvedélye generációról generációra szállt, és a mai napig családi kézben lévő vállalatot továbbra is az előállítási folyamat összetettsége és a minőségi alapanyagok jellemzik: a legjobb minőségű árpától a legtisztább vizen át a tölgyfa hordókig, melyek a kiegyensúlyozott és gazdag ízvilág elengedhetetlen összetevői.
Az 1887-es alapítás után az első nagyobb kihívást az 1920-ban kibontakozó szesztilalom jelentette a whiskyipar számára, a Glenfiddich azonban nem hátrált meg, sőt: növelte a termelést, és az 1930-as évekre Skócia még lábon maradt hat szeszfőzdéjének egyikeként készen állt a minőségi whisky iránt növekvő kereslet kiszolgálására.
Átvészelve a gazdasági világválságot és a második világháborút is, az 1950-es évektől saját rézművesek érkeztek a gyárba az egyedi méretű és formájú lepárló üstök előállítására, majd hamarosan a tölgyfa hordók házon belüli gyártása is megvalósult.
Az 1960-as, 1970-es években sok kisebb szeszfőzdét felvásároltak vagy bezártak – a Glenfiddich viszont megnyitotta látogatóközpontját Dufftownban, és elsőként kezdték meg a skót whisky reklámozását Skócián kívül is, ezzel világszintre emelve a single malt fogalmát.
Mi a Glenfiddich essszenciája, ami ennyi évtizeden és válságon átsegítette a vállalatot?
Víz, levegő és malátázott árpa. A legendás gyártó szerint ez a szentháromság garantálja a Glenfiddich minőséget, ami az 1960-as években Hans Schieger dizájnernek köszönhetően az ikonikus, és korában úttörőnek számító háromszögletű űvegben öltött testet.
A legtisztább és legjobb minőségű alapanyagok mellett az igazi titok a kezdeteket jelentő vízben rejlik, melyet a Glenfiddich a családi tulajdonban lévő földterületen található Robbie Dhu forrásból nyer. A minőségi alapanyagok pedig végül a különleges, saját gyártású hordókban érnek össze azzá a folyékony arannyá, mely már több mint egy évszázada uralja a single malt whiskyk piacát.
És ahogy nálunk korral jön a bölcsesség, a whiskynél úgy lesz egyre karakteresebb az íz az érlelés idejének növekedésével, ami egy single malt esetében minimum három évet jelent.
A Glenfiddich single malt a világ legtöbbször díjazott skót whiskyje, a címkén megjelenő aranyszarvas pedig egyike a legismertebb whiskylogóknak, melyet még a szeszesitalok világában nehezebben eligazodók is könnyedén felismernek. És ugyan a világ whisky forgalmának nagy részét a jó minőségű kevert whiskyk adják, a single malt skót whisky jellegzetes ízvilága a mai napig a kategória királyaként a legtöbb szakmai elismerést tudhatja magáénak.
Fogyasszuk tisztán vagy keverve, jéggel vagy jég nélkül, a világ talán első whisky alapú koktélja, az Old Fashioned kihagyhatatlan – és akárcsak a jó fröccsre, erre is igaz, hogy igazán kiváló koktélt csak a legjobb alapanyagból lehet készíteni. Az eredeti koktél receptjét állítólag 1881-ben az amerikai szeszfőzde-tulajdonos, az Old Pepper whiskey gyártója, James E. Pepper ezredes tiszteletére keverte a Pendennis Club egyik bártendere. Mondjuk, pontosan hogyan.
Hozzávalók:
- 50 ml 15 éves Glenfiddich
- 1 barna kockacukor
- 4 csepp aromás bitter (pl.: Angostura)
- 4-6 jégkocka
- narancshéj
Elkészítés:
Tegyük a kockacukrot a pohárba és törjük össze. Egy mixerben jéggel együtt alaposan keverjük össze a Glenfiddich-et és a bittert, majd tegyük egy pohárba a jégkockát, és öntsük rá a keveréket. A két narancs héjából nyert olajat öntsük a pohárba, majd díszítésként tegyünk a pohárra egy szelet narancshéjat.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Glenfiddich)
történet | skót | márka | single malt | glenfiddich | whiskey
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!