Close
Az út, ami annál jobb, minél lassabban hajtasz rajta – Az ausztrál Great Ocean Road

Az út, ami annál jobb, minél lassabban hajtasz rajta – Az ausztrál Great Ocean Road

A Délkelet-Ausztrália partjain végighúzódó Ocean Drive-ként is emlegetett Great Ocean Road a szigetország esszenciáját zárja magába: szörfözésre alkalmas partszakaszok, gyönyörű, óceánból magasodó sziklaszirtek, esőerdők, mesébe illő élővilág és gazdag gasztronómia. Ez az út nem a vezetési technikáról vagy a profi manőverezésről szól, az Ocean Drive egy középkategóriás autóval, minimális sebesség mellett is vegytiszta endorfinforrás.

A Victoria államban található Great Ocean Road hivatalosan a Melbourne-től 103 km-re, azaz körülbelül másfél órányi autóútra fekvő Torquay városától indul. A 243 kilométeres útszakaszt 1919 és ’32 között több mint háromezer, első világháborúból visszatérő katona építette elesett bajtársaik emlékére, óriási erőfeszítéssel és meglehetősen jó érzékkel:

az út, ahol egykor sűrű erdő volt – állítólag havonta kb. három kilométert tudtak csak haladni –, most szinte minden kilométerén izgalmas látnivalókat tartogat.

Már rögtön az út elején, néhány percnyire Torquay-tól érdemes behúzni a kéziféket. Egész pontosan Bells Beach-nél, a szörfparadicsomnál, ami közel sem a kezdő hullámlovasok terepe. Ezt pedig talán semmi sem bizonyítja jobban, minthogy itt rendezik a Rip Curl Pro versenyt, ahol 1962 óta minden tavasszal egy hétig a világ legjobb riderei szelidítik a hullámokat.

A szörfösök Mekkáját elhagyva nagyjából tizenöt kilométerenként találunk olyan kilátókat, ahonnan egy jó kamerával sok évre előre betárazhatunk képeslapokból. Az út első nagyobb állomásáért már egy kicsit többet kell autóznunk – az Otway Nemzeti Park esőerdői egyenesen csábítanak, hogy letérjünk az útról. A mintegy 103 négyzetkilométer területű park sziklás partszakaszokkal tűzdelt, és az Otway-hegység vonulatai mellett monumentális vízeséseket, buja, zöld növényzetet és különleges élővilágot tartogat.

Mindenképpen érdemes néhány napot eltölteni a park melletti kis falvak valamelyikében (Lorne, Apollo Bay, Anglesea, Aireys Inlet vagy Colac), de a bevállalósabbak akár kempingezhetnek is.

Azontúl, hogy a táj már önmagában is élmény, vannak kihagyhatatlan szpotok az Ocean Drive-on: Lorne-tól indulva a völgyben tíz különböző vízesést találunk, de legalább ilyen pazar úszni egyet a sziklás partokkal szegélyezett óceán eldugottabb részein, vagy csónakázni az Elizabeth folyón, miközben szinte elveszünk az esőerdőben. Cape Otway-ben Ausztrália legrégebbi világítótornya kötelező, ahonnan katartikus kilátás nyílik a Bass-szorosra.

A Great Ocean Road leghíresebb állomása, a Port Campbell Nemzeti Park látványos mészkő-tanúkövei, a Tizenkét apostol felé. Az óceánból magasba törő oszlopszerű képződmények tíz-húsz millió év alatt az óceán és a szél eróziójának következményeként alakultak ki – ennek eredménye az is, hogy már csak hét apostol látható. A ma is folyamatosan formálódó oszlopok látványa a napfelkelte és naplemente változó fényeiben maga a romantikus vígjáték, a giccs, amit bár tagadunk, de mindannyian imádunk.

A Tizenkét apostol után érdemes tovább hajtani a Bay of Islands Coastal Park felé. Ez a harminchárom kilométer hosszú parti rezervátum Peterborough és Warrnambool városa között húzódik, ahol újra megállhatunk gyönyörködni az óceán és a part közelében magasodó mészkőoszlopok panorámájában.

De szerencsére útba esik Victoria állam első nemzeti parkja is, a Tower Hill rezervátum, ahol európai turista is megtapasztalhatja, milyen az igazi ausztrál élővilág. A kiégett vulkán területén fekvő parkban koalákkal, kengurukkal, emukkal és számos őshonos madárfajjal találkozhatunk, a szervezett túráknak köszönhetően pedig közelebb kerülhetünk Ausztrália őslakóinak, az aboriginaloknak történelmi és kulturális örökségéhez.

De a közel kétszázötven kilométeres útszakasz rengeteg farmot, híres éttermet és borászatot is érint, amiket legalább akkora hiba kihagyni, mint a part menti kilátókat. Borrajongóknak a Henty borvidék kötelező, ha pedig egy igazán jó éttermet akarunk útba ejteni, a világ legjobb éttermeinek 2017-es listán is helyet kapó Brae a mi helyünk.

Az organikus farmon kialakított modern étteremben nem csak a helyben termett alapanyagokat feldolgozó, állandóan változó (és méregdrága) menüről választhatunk, de hat olyan luxuslakosztály egyikében is megpihenhetünk, ahol a hegyekre néző fürdőzés közben régi bakelitekről szólnak David Bowie, Miles Davis és Nick Cave klasszikusai.

Nem kétség, az Ocean Drive kétszáznegyvenhárom kilométere egy nagy lapáttal izgalmasabb a Budapest–Nagykanizsa vonalnál – de még látványosabb az, ahogy az ausztrálok egy gigantikus turisztikai attrakciót húztak rá egy jó időben és jó helyen épült útszakaszra.

Great Ocean Road | a világ legszebb autós útjai | ausztrália | Ocean Drive | út

FOLYTASD EZZEL

Idén nem nyit ki az ország egyik legjobb síterepe

Elképesztő, mennyire befolyásolja még mindig az utazásunkat a koronavírus

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram