Close
Elképesztően látványosra sikerült Grönland új klímakutató központja

Elképesztően látványosra sikerült Grönland új klímakutató központja

A Dorte Mandrup építésziroda nyilvánosságra hozta az első fényképeket az Ilulissat Icefjord Centre-ről, amely Grönland új klímakutató- és látogatóközpontja lesz.

Az északi-sarkkörtől kétszázütven kilométerre északra található létesítmény kutatási és oktatási központként működik majd, melynek elsődleges feladata a régióban tapasztalt éghajlatváltozás hatásainak felmérése lesz.

A dán építésziroda által megálmodott komplexum csavart, háromszögletű szerkezetet kapott, tetőterébe pedig egy hatalmas kiállítóteret alakítottak ki.

A cél az volt, hogy a tér nyitott és légies legyen, így a látogatók úgy érezhetik majd, hogy a táj részévé válnak, miközben megfigyelhetik az éjféli napot vagy a sarki fény játékát.

Az épület funkciójának megfelelően a szerkezetet úgy tervezték, hogy minimális hatással legyen a környezetre. A betonszükséglet csökkentése érdekében egy acélvázat telepítettek, amellyel a létesítményt rögzíteni tudták az alapkőzethez.

Ez azt jelenti, hogy az épület alatti tér továbbra is a növények és a vadvilág élőhelye lehet.

A csavart forma pedig megakadályozza, hogy a hó felhalmozódjon a tetőn. A belső terek minden oldalról teljesen üvegezettek, emellett néhány szabadtéri terasz is helyet kapott a komplexumban.

Az Ilulissat Icefjord Center már meg is nyitotta kapuit a nagyközönség előtt, a látogatókat galéria, mozi, kutatási és oktatási létesítmények, kávézó és üzlet várja.

(Forrás: Dezeen.com, fotók: Adam Mørk)

klímakutató központ | grönland | kortárs építészet | építészet | épület

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram