Close
Elképesztően látványosra sikerült Grönland új klímakutató központja

Elképesztően látványosra sikerült Grönland új klímakutató központja

A Dorte Mandrup építésziroda nyilvánosságra hozta az első fényképeket az Ilulissat Icefjord Centre-ről, amely Grönland új klímakutató- és látogatóközpontja lesz.

Az északi-sarkkörtől kétszázütven kilométerre északra található létesítmény kutatási és oktatási központként működik majd, melynek elsődleges feladata a régióban tapasztalt éghajlatváltozás hatásainak felmérése lesz.

A dán építésziroda által megálmodott komplexum csavart, háromszögletű szerkezetet kapott, tetőterébe pedig egy hatalmas kiállítóteret alakítottak ki.

A cél az volt, hogy a tér nyitott és légies legyen, így a látogatók úgy érezhetik majd, hogy a táj részévé válnak, miközben megfigyelhetik az éjféli napot vagy a sarki fény játékát.

Az épület funkciójának megfelelően a szerkezetet úgy tervezték, hogy minimális hatással legyen a környezetre. A betonszükséglet csökkentése érdekében egy acélvázat telepítettek, amellyel a létesítményt rögzíteni tudták az alapkőzethez.

Ez azt jelenti, hogy az épület alatti tér továbbra is a növények és a vadvilág élőhelye lehet.

A csavart forma pedig megakadályozza, hogy a hó felhalmozódjon a tetőn. A belső terek minden oldalról teljesen üvegezettek, emellett néhány szabadtéri terasz is helyet kapott a komplexumban.

Az Ilulissat Icefjord Center már meg is nyitotta kapuit a nagyközönség előtt, a látogatókat galéria, mozi, kutatási és oktatási létesítmények, kávézó és üzlet várja.

(Forrás: Dezeen.com, fotók: Adam Mørk)

FOLYTASD EZZEL
Látványos zebrákat festenek London utcáira
Méregdrága aranyszobor készült egy avokádós bagelről
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom