Close
Elképesztően látványosra sikerült Grönland új klímakutató központja

Elképesztően látványosra sikerült Grönland új klímakutató központja

A Dorte Mandrup építésziroda nyilvánosságra hozta az első fényképeket az Ilulissat Icefjord Centre-ről, amely Grönland új klímakutató- és látogatóközpontja lesz.

Az északi-sarkkörtől kétszázütven kilométerre északra található létesítmény kutatási és oktatási központként működik majd, melynek elsődleges feladata a régióban tapasztalt éghajlatváltozás hatásainak felmérése lesz.

A dán építésziroda által megálmodott komplexum csavart, háromszögletű szerkezetet kapott, tetőterébe pedig egy hatalmas kiállítóteret alakítottak ki.

A cél az volt, hogy a tér nyitott és légies legyen, így a látogatók úgy érezhetik majd, hogy a táj részévé válnak, miközben megfigyelhetik az éjféli napot vagy a sarki fény játékát.

Az épület funkciójának megfelelően a szerkezetet úgy tervezték, hogy minimális hatással legyen a környezetre. A betonszükséglet csökkentése érdekében egy acélvázat telepítettek, amellyel a létesítményt rögzíteni tudták az alapkőzethez.

Ez azt jelenti, hogy az épület alatti tér továbbra is a növények és a vadvilág élőhelye lehet.

A csavart forma pedig megakadályozza, hogy a hó felhalmozódjon a tetőn. A belső terek minden oldalról teljesen üvegezettek, emellett néhány szabadtéri terasz is helyet kapott a komplexumban.

Az Ilulissat Icefjord Center már meg is nyitotta kapuit a nagyközönség előtt, a látogatókat galéria, mozi, kutatási és oktatási létesítmények, kávézó és üzlet várja.

(Forrás: Dezeen.com, fotók: Adam Mørk)

épület | grönland | építészet | klímakutató központ | kortárs építészet

FOLYTASD EZZEL

Brutális, mennyivel több pénz kell egy átlagos lakás megvásárlásához mint két éve

A jövő héten Budapest lesz Európa egyik legvonzóbb kortárs képzőművészeti találkozóhelye

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram