Close
Lépj ki a komfortzónából: irány Grúzia!

Lépj ki a komfortzónából: irány Grúzia!

Grúzia egy igazán különleges úti cél. A Fekete-tenger és a Kaukázus csúcsai közé beékelődött ország mindenkinek tartogat meglepetéseket!

A Fekete-tenger keleti partján, Európa és Ázsia határán, a Kaukázus hegységben fekvő, Magyarország méretű Grúziát körülbelül feleannyian lakják, mint hazánkat. (A grúzok igyekeznek országukat inkább Georgiaként emlegetni Grúzia helyett, mi azonban megszokásból és egyértelműsítési okokból – Georgia nekünk inkább az Usa egyik állama – maradunk a Grúziánál.)

Egy elvarázsolt hely, kulturális gyökerei háromezer évre nyúlnak vissza.

Tbiszili, ahol a múlt és a jelen találkozik

Másfél millió lakosával a Mtkvari folyó partján fekvő Tbiliszi Grúzia fő-, és egyben legnagyobb városa. A grúz városok önmagukban is ékszerdobozok, de mindegyiknek megvannak a maga külön nevezetességei.

A főváros, Tbiliszi például számos látnivalót tartogat, legyen szó az óvárosról, a Narikala erődről – ami a 4. században épült – vagy a betlemi kénfürdőről, amely a város két legrégebbi temploma között található, és talán Tbiliszi egyik legkülönlegesebb helye.

A több ezer éves építmények mellett pedig ott tornyosulnak a hihetetlenül modern épületek is. Ilyen például a Mtkvari folyó fölött húzódó Béke híd, amely üvegből és fémből készült, és Tbiliszi óvárosát köti össze az új negyeddel.

Gasztrotipp: egyes feltételezések szerint a grúz borok a történelem legrégebbi borai, különleges ízvilágukat az adja, hogy fahordók helyett agyagedényekben érlelődnek. A borokon túl érdemes megkóstolni a sajtokat és a grúz konyha egyik alappillérét, a jellegzetes helyi sajttal sült lepénykenyeret, a hacsapurit, amelyet sokféle változatban, de mindig frissen készítenek el.

A grúzok híresek közvetlenségükről, akik a vendéget Isten ajándékának tartják, így aki arra jár, a piacon vagy a szálláshelyen biztosan megkínálják hacsapurival.

Az ország minden szegletében egy apró varázslat. Íme a grúziai bakancslista:
  • Kutaiszi közelében található a Prométeusz-barlang, Európa egyik legszebbje. A legenda szerint Zeusz oda, a Kaukázus hegyére, Khvamlire láncolta Prométeuszt, mert az ellenszegült neki.
  • A Gelati kolostorkomplexumot a grúz király, Dávid alapította 1106-ban, és a 12-13. században ez volt Grúzia kulturális és szellemi központja.
  • Grúzia egyik legősibb városát is érdemes bakancslistára venni: Uplistsikhét még az i.e. 1. évezredben építették, amely tulajdonképp egy kősziklába vájt város.
  • Mcheta Tbiliszitől közel harminc kilométerre fekszik, és ez az ország egyik legrégebbi városa: még az 5. században alapították. A két folyó találkozásánál fekvő település nyolcszáz évig töltötte be a főváros szerepét, számos műemléke 1994 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Ott található egy dombtetőn a Jvari-kolostor, a 4. században épült, 2004 óta szintén a világörökség része.
Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Kiderült, hogy nem csak jó levegőt, de valódi pénzt is termelnek a városi fák
Nagyon jól jött a vénasszonyok nyara a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom