Close
Lépj ki a komfortzónából: irány Grúzia!

Lépj ki a komfortzónából: irány Grúzia!

Grúzia egy igazán különleges úti cél. A Fekete-tenger és a Kaukázus csúcsai közé beékelődött ország mindenkinek tartogat meglepetéseket!

A Fekete-tenger keleti partján, Európa és Ázsia határán, a Kaukázus hegységben fekvő, Magyarország méretű Grúziát körülbelül feleannyian lakják, mint hazánkat. (A grúzok igyekeznek országukat inkább Georgiaként emlegetni Grúzia helyett, mi azonban megszokásból és egyértelműsítési okokból – Georgia nekünk inkább az Usa egyik állama – maradunk a Grúziánál.)

Egy elvarázsolt hely, kulturális gyökerei háromezer évre nyúlnak vissza.

Tbiszili, ahol a múlt és a jelen találkozik

Másfél millió lakosával a Mtkvari folyó partján fekvő Tbiliszi Grúzia fő-, és egyben legnagyobb városa. A grúz városok önmagukban is ékszerdobozok, de mindegyiknek megvannak a maga külön nevezetességei.

A főváros, Tbiliszi például számos látnivalót tartogat, legyen szó az óvárosról, a Narikala erődről – ami a 4. században épült – vagy a betlemi kénfürdőről, amely a város két legrégebbi temploma között található, és talán Tbiliszi egyik legkülönlegesebb helye.

A több ezer éves építmények mellett pedig ott tornyosulnak a hihetetlenül modern épületek is. Ilyen például a Mtkvari folyó fölött húzódó Béke híd, amely üvegből és fémből készült, és Tbiliszi óvárosát köti össze az új negyeddel.

Gasztrotipp: egyes feltételezések szerint a grúz borok a történelem legrégebbi borai, különleges ízvilágukat az adja, hogy fahordók helyett agyagedényekben érlelődnek. A borokon túl érdemes megkóstolni a sajtokat és a grúz konyha egyik alappillérét, a jellegzetes helyi sajttal sült lepénykenyeret, a hacsapurit, amelyet sokféle változatban, de mindig frissen készítenek el.

A grúzok híresek közvetlenségükről, akik a vendéget Isten ajándékának tartják, így aki arra jár, a piacon vagy a szálláshelyen biztosan megkínálják hacsapurival.

Az ország minden szegletében egy apró varázslat. Íme a grúziai bakancslista:
  • Kutaiszi közelében található a Prométeusz-barlang, Európa egyik legszebbje. A legenda szerint Zeusz oda, a Kaukázus hegyére, Khvamlire láncolta Prométeuszt, mert az ellenszegült neki.
  • A Gelati kolostorkomplexumot a grúz király, Dávid alapította 1106-ban, és a 12-13. században ez volt Grúzia kulturális és szellemi központja.
  • Grúzia egyik legősibb városát is érdemes bakancslistára venni: Uplistsikhét még az i.e. 1. évezredben építették, amely tulajdonképp egy kősziklába vájt város.
  • Mcheta Tbiliszitől közel harminc kilométerre fekszik, és ez az ország egyik legrégebbi városa: még az 5. században alapították. A két folyó találkozásánál fekvő település nyolcszáz évig töltötte be a főváros szerepét, számos műemléke 1994 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Ott található egy dombtetőn a Jvari-kolostor, a 4. században épült, 2004 óta szintén a világörökség része.
Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Horvátország Covidteszttel segít a tőlük hazatérő turistáknak 
A járvány miatt csillagászati áron golfozhatnak a szingapúri milliárdosok
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom