Close
Gyereknevelés igazságosan – kinek mi a feladata pontosan?

Gyereknevelés igazságosan – kinek mi a feladata pontosan?

A gyereknevelés a múltban kizárólag a nőre hárult, míg a férfi szerepe a kenyérkereset volt. Ez drasztikusan megváltozott manapság, viszont az elmúlt évszázadok visszhangja még most is itt cseng a levegőben. Akik ezt a családi mintát látták gyerekként, még a mai világban is megpróbálhatják visszaállítani a régi viszonyokat. Ellenben a modern nők közt is akad szép számmal, aki feje tetejére fordítaná gyereknevelés tárgykörét. Lássuk tehát, mi az igazság.

Múltban ragadt férfiak

A leggyakoribb problémát talán a múltban ragadt férfiak jelentik, akik rossz családi mintát hoztak magukkal. Ők azt a tábort képviselik, amely szerint a férfiaknak nem kell aktívan szerepet vállalniuk a gyereknevelésben. Számukra a férfikép kizárólag a kenyérkeresetből és a ház körüli munkákból tevődik össze, ami elég nagy hiba. Már csak a gyermek egészséges lelki fejlődése érdekében is aktívan érdemes részt venniük a nevelésben, nem is beszélve a kapcsolatok hölgytagjaival szembeni szolidaritásról. Tehát egy jó apa igenis részt vesz a pelenkák cseréjében és a közös játékban is. Sokan mégis azért tiltakoznak az ilyen programok ellen, mert túlságosan femininnek találhatják őket. A megoldást viszont egyáltalán nem a veszekedés jelenti. A legjobb komolyan elbeszélgetni, és alkalomadtán megjegyezni, hogy egyáltalán nem számítanak nőiesnek az ilyen dolgok. Sokkal többre mehetünk vele, mint a noszogatással. Akár pozitív példákat is felhozhatunk, hiszen a híres színészek közt is számtalan büszke édesapa akad, akik természetesen kiveszik a részüket gyermekük neveléséből.

Mi a helyzet a nemi szerepekkel?

A hölgyek között is akadnak azonban jócskán, akik ugyanilyen problémásak. A modern társadalom a nők jelentős részére egyfajta férfiasságot erőszakolt. Ez abban nyilvánul meg, hogy az egyenlőség jegyében a nemi szerepek különbségei egyre inkább elmosódnak – persze csak egyes körökben. Azok a nők, akik ennek a bűvkörébe kerültek, hamis elvárásokat támaszthatnak párjukkal szemben a gyereknevelést illetően. Nem várhatjuk el egy férfitól, hogy ugyanazt a játékos, feminim gondoskodást megadja egy gyermek számára, amit egy nő. Ez pedig így van rendjén. Vegyen rész párunk a gyereknevelésben, de ugyanakkor ne várjuk el, hogy a férfias viselkedést maga mögött hagyja. A gyereknek szüksége van egészséges apaképre. Itt pedig a gondoskodás mellett a szigor, a határozottság és az erőteljes, de nem erőszakos kiállás rendkívül fontos lehet.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Félcipő a stílusos férfinak – trendek 2023-ra

Szemészeti vizsgálat kisokos egy népszerű szemészettől

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram