Close
Ez történik az agyunkkal, ha friss zöldséget és gyümölcsöt eszünk

Ez történik az agyunkkal, ha friss zöldséget és gyümölcsöt eszünk

A kutatók szerint minél több flavonoidot viszünk be a szervezetünkbe, annál kisebb valószínűséggel leszünk feledékenyek vagy zavartak. Azaz a színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása jót tesz az agyunknak.

Egy új, nemzetközi kutatás azt vizsgálta, hogy a flavonoidok, azaz azok a természetes anyagok, amelyek a növényi élelmiszerek élénk színét adják, hogyan segítenek megelőzni a feledékenységet és az enyhe zavartságot,

amelyre a kor előrehaladtával az idős emberek egyre gyakrabban panaszkodnak, és amely tulajdonképpen a demencia első jelének számít.

A tudósok két nagy egészségügyi tanulmány adatait használták fel, amelyek az 1970 -es évek végén és az 1980-as évek elején kezdődtek, és amelyekben a résztvevők több mint húsz éven keresztül rendszeresen vezették az egészségügyi kérdőíveket és rögzítették az étrendjüket. Az elemzésben 49 693 nő és 51 529 férfi vett részt. Előbbiek átlagéletkora 76, utóbbiaké 73 év volt.

A tudósok körülbelül kéttucat, általánosan fogyasztott flavonoid-fajtát rögzítettek, melyek közé tartozik a sárgarépában található béta-karotin, az eperben jelenlévő flavon, vagy az almában megjelenő antocianin. A minta alanyainak kognitív hanyatlásának mértékét hét eldöntendő kérdésre adott igen, vagy nem válaszuk segítségével értékelték. A kérdések többek között arra irányultak, hogy az egyén nehezen emlékszik-e vissza a közelmúlt eseményeire, vagy problémát okoz-e számára a rövid felsorolásokat tartalmazó listák memorizálása, esetleg nehézségekbe ütközik-e a tájékozódása során.

A kutatók azt találták, hogy minél magasabb a flavonoidok bevitele, annál kevesebb az “igen” válasz a kérdésekre. Vagyis, azok, akik kevés színes zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, tizenkilenc százalékkal nagyobb valószínűséggel számolnak majd be feledékenységről vagy zavartságról, mint azok, akik gyakran fogyasztják. A vizsgálat arra is kitér, hogy már az élet korai szakaszában is rendkívül fontos a flavionokban gazdag étrend követése az agy egészsége szempontjából.

(Forrás: The New York Times, fotók: Getty Images)

gyümölcs | színes | életmód | ételek | egészséges

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legcsípősebb ételei 2022-ben

A világ egyik legrangosabb díját zsebelte be a magyar étterem a borválasztéka miatt

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom