Close
A Covid–19 sem állíthatja meg az egyik legkülönlegesebb magyar képzőművészt

A Covid–19 sem állíthatja meg az egyik legkülönlegesebb magyar képzőművészt

Hegedűs 2 László a mai napon lett hetvenéves.

A székesfehérvári vizuális összművész 2020. május negyedikén lett hetvenéves, ez alkalomból szeretett volna egy plakátkiállítással jelentkezni, de a terveit – ahogyan az sokunkkal, tulajdonképpen úgy en bloc a világgal megtörtént – keresztülhúzta a világjárvány. H2L elszántságát, művészetének megállíthatlanságát azonban mi sem jelzi jobban, mint hogy két digitális plakáttal azért meglepte a nagyérdeműt, egyfajta ajándék ez, amit a születésnapos ad nekünk, művészetet kedvelőknek.

Az apropót a születésnap mellett egy Katalóniából érkezett felkérés jelentette, amely Dr. Jesús Del Hoyo Arjona professzortól érkezett. A professzor, Katalónia hivatalos grafikai tervezői szövetségének dékánja arra kérte Hegedűs 2 Lászlót, hogy vegyen részt a „C–19” témában egy virtuális plakát kiállításon. Ahogy a dékán írta kérésében, a plakátok ugyan nem tudják megállítani vagy megsemmisíteni a Covid–19-et, de minden bizonnyal segíthetnek abban, hogy tudatosabb, együttérzőbb emberként lépjünk ki belőle. A járvány tematizálta a Krakkói Grafikai Triennálé felkérését is, melyre a hetvenéves művész szintén felkérést kapott. Ahogyan írta:

“2020 a KOVI 19 éve”.

Hegedűs 2 László munkái leginkább a Bálint Endre-i, kissé groteszk montázstechnika folytatójának tekinthetők. A kollázsaiban és montázsaiban egyfajta poszt-szürrealista gondolkodás jellemző (Bálint mellett René Magritte, Max Ernst nevét is említhetjük). Gyakran használ kiegészítő objekteket: a gombok – a csoportképeken az arcok ekvivalensei –, bakelitlemezek, dominók, cseresznyeszemek, mérőlécek stb. szerves részeivé válnak a képeinek. A többszólamúság érvényes művészetére. A vizuális műfajokban és az irodalom területéről alkotott gondolkodása és eszközhasználata, már a hetvenes évektől túlmutat a „csak fotográfus”, a „csak filmes”, és a „csak képzőművész” műfajokon – írta róla egy kritika.

Hegedűs 2 egy multimediális művész. Munkássága létezésünk legfontosabb aspektusait érinti – az idő múlását, az örökkévalóságot és az emlékezést. Hegedűs alkotásaiban egyformán jelen van a képi és a tartalmi összetevő; gyakran említik meg a filozófiát munkásságával összefüggésben – minden műve egyfajta filozófia gyakorlat, vagy filozófiai esszé. Helena Musilová, művészettörténész

H2 mintha arról beszélne, ami lett, ami egészen biztosan nem volt, tehát nem mondható rá, hogy nincs többé, csupán az, hogy van; immár. H2 fotózása ez az immár. Úgy beszámoló a világról, ahogy egy szonett. (Napilapot nem gründolnék rá.) Esterházy Péter

Hegedüs 2 László 1950. május 4-én született Nagyhalászon. 1968-ban Pécsen elvégezte a Művészeti Gimnáziumot, majd 1970-ben Budapesten a Kirakatrendező Iskolát. 1973 és 1986 között a Pannónia Filmstúdióban filmgrafikákat tervezett, filmeket rendezett. 1980-tól rendszeresen vett részt hazai és nemzetközi kiállításokon, filmfesztiválokon. Egyedüliként tagja a három országos vizuális művészeti szervezetnek, a Magyar Képzőművészek Szövetségének, a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Filmművészek Szövetségének, valamint a Magyar Filmakadémiának.

Isten éltesse Hegedüs 2 Lászlót!

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom