Close
Hajóknak építenek alagutat a norvégok két fjord között

Hajóknak építenek alagutat a norvégok két fjord között

Van új a nap alatt.

Bár évtizedek óta tervezik, de nemrég került ismét komolyan szóba, hogy Norvégiában alagutat építenének két fjordszakasz között, hogy lerövidítsék a tengeri utat hajók számára. Friss hírek szerint 2022-ben el is kezdődhetnek a munkálatok.

Az 1700 méter hosszú alagút Stadhavet-félszigetet fúrná át, a költségei pedig 2,8 milliárd koronát, azaz mintegy 100 milliárd forintot tennének ki.

“Évtizedek óta tervben van ez a projekt – mondta Terje Andreassen, a Norvég Partvidéki Kormányzat képviselő a CNN-nek. – Nagyon örülünk, hogy végre megvalósulhat.”

A tenger ezen a részen az egyik legviharosabb egész Norvégiában, és nagyon sok arra a furcsa örvény is. Hajóknak ezért néha napokig is várniuk kell, hogy javuljon az időjárás, az alagúttal azonban az időjárás és a dagály okozta problémákkal nem kellene foglalkozni.

Andreassen szerint akár egy gyorskompot is üzembe állíthatnak, és abban is biztos, hogy az alagút erősíteni fogja a kereskedelmi célú hajózást a régióban.

Bár kisebb hajók számára már léteznek alagutak a világ egyéb pontjain, még soha nem épült akkora alagút, amelyen teherhajók és kompok is áthaladhatnak.

A tervek szerint hárommillió köbméter sziklát kell elmozdítani a munkálatok során.

Gyalog nem lehet majd átsétálni az alagúton, így aki át akarja élni, milyen is átmenni egy hegyben megbújó vízi alagúton, annak hajóra kell majd szállnia.

stadhavet | norvégia | komp | alagút | hajó

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram