Close
Hajóknak építenek alagutat a norvégok két fjord között

Hajóknak építenek alagutat a norvégok két fjord között

Van új a nap alatt.

Bár évtizedek óta tervezik, de nemrég került ismét komolyan szóba, hogy Norvégiában alagutat építenének két fjordszakasz között, hogy lerövidítsék a tengeri utat hajók számára. Friss hírek szerint 2022-ben el is kezdődhetnek a munkálatok.

Az 1700 méter hosszú alagút Stadhavet-félszigetet fúrná át, a költségei pedig 2,8 milliárd koronát, azaz mintegy 100 milliárd forintot tennének ki.

“Évtizedek óta tervben van ez a projekt – mondta Terje Andreassen, a Norvég Partvidéki Kormányzat képviselő a CNN-nek. – Nagyon örülünk, hogy végre megvalósulhat.”

A tenger ezen a részen az egyik legviharosabb egész Norvégiában, és nagyon sok arra a furcsa örvény is. Hajóknak ezért néha napokig is várniuk kell, hogy javuljon az időjárás, az alagúttal azonban az időjárás és a dagály okozta problémákkal nem kellene foglalkozni.

Andreassen szerint akár egy gyorskompot is üzembe állíthatnak, és abban is biztos, hogy az alagút erősíteni fogja a kereskedelmi célú hajózást a régióban.

Bár kisebb hajók számára már léteznek alagutak a világ egyéb pontjain, még soha nem épült akkora alagút, amelyen teherhajók és kompok is áthaladhatnak.

A tervek szerint hárommillió köbméter sziklát kell elmozdítani a munkálatok során.

Gyalog nem lehet majd átsétálni az alagúton, így aki át akarja élni, milyen is átmenni egy hegyben megbújó vízi alagúton, annak hajóra kell majd szállnia.

FOLYTASD EZZEL
Van zsákjában minden jó? Óriási szigorításokat hozott a Mikulás az oltatlanoknak Ukrajnában
Hajmeresztő összegre kezdték bírságolni az oltás nélkül tömegközlekedőket Rómában
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom